четвер, 23 травня 2024 21:25

Перекази з картки на картку обмежать. Які будуть ліміти

Перекази з картки на картку обмежать. Які будуть ліміти
Планують, що ліміти на вихідні P2P-перекази можуть скласти 100 тис. грн і 30 операцій на місяць. Фото: pixabay.com

Національний банк готує проєкт рішення щодо обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу грошей з карти на карту між фізичними особами.

Про це повідомили в НБУ, пише LIGA.net.

Планують, що ліміти на вихідні P2P-перекази можуть скласти 100 тис. грн і 30 операцій на місяць для одного рахунку.

Обмеження, яке буде базуватись на квітневому рішенні РНБО щодо протидії нелегальному гральному бізнесу, мають намір впровадити впродовж місяця.

"Розглядаємо можливість впровадити рамки для вихідних P2P-переказів з рахунків фізосіб у 100 000 грн на місяць та обмежити кількість таких переказів 30 впродовж місяця. За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче", - заявив заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні піднімуть податки і військовий збір - Forbes

Обмежувати вхідні транзакції не планують, аби не ускладнювати діяльність, наприклад, волонтерам.

До того ж за наявності підстав та підтверджень ліміти, як виключення, можуть і збільшувати.

За даними Нацбанку, обсяги подібних тіньових переказів можуть становити мільярди гривень.

Також у рамках протидії тіньовим платежам регулятор планує ввести для фінкомпаній вимоги щодо наявності уставного капіталу, який буде прив'язаний до відсотків операцій від суми платежів.

У лютому перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова повідомила, що регулятор напрацьовує проєкт рішення про обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування. Після чого обговорюватиме це з профільним комітетом Верховної Ради.

Згодом член Ради Нацбанку Василь Фурман повідомив, що наразі НБУ не ухвалював рішень щодо обмеження переказів коштів з картки на картку фізичними особами. Це питання розглядається у межах комплексних заходів, які спрямовані на боротьбу з тіньовою економікою, сказав.

Зараз ви читаєте новину «Перекази з картки на картку обмежать. Які будуть ліміти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі