понеділок, 12 лютого 2024 16:22

Обмеження переказів з картки на картку: що кажуть в Нацбанку

Обмеження переказів з картки на картку: що кажуть в Нацбанку
Національний банк не ухвалював рішень щодо обмеження переказів коштів з картки на картку фізичними особами. Фото: Facebook.com/NationalBankOfUkraine

Наразі Національний банк не ухвалював рішень щодо обмеження переказів коштів з картки на картку фізичними особами.

Це питання розглядається у межах комплексних заходів, які спрямовані на боротьбу із тіньовою економікою, сказав член Ради Нацбанку Василь Фурман в ефірі телемарафону, повідомляє Gazeta.ua.

"За допомогою дроп-карт реалізуються схеми ухилення від сплати податків. Одна людина передає іншій за невеликі гроші картку, випущену на її ім'я. І ця людина, отримавши таку картку використовує її на свій розсуд, як захоче. При цьому справжній власник картки навіть не знає, які обороти коштів там відбуваються. Тому це протизаконно", - сказав Фурман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці у січні купили понад два мільярди доларів. Це рекорд за 11 років

Великі розрахункові банки, керуючись нормами чинного законодавства, вже встановили певні обмеження на розрахунки картками, повідомив представник НБУ.

"І переважна більшість українців цього не відчула. А ці обмеження довели свою ефективність на практиці і не мають впливу на звичайні поточні операції населення з платіжними картками", - заявив Фурман.

НБУ розглядає доцільність практики великих розрахункових операцій банків на ринок у цілому, сказав.

"Запевняємо, що будь-які обмеження у разі їх запровадження потенційно вплинуть на вузьке коло осіб і жодним чином не вплинуть на звичайні поточні операції українців з картками", - заявив член Ради Нацбанку.

Раніше перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова повідомила, що регулятор напрацьовує проєкт рішення про обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування. Після чого обговорюватиме це з профільним комітетом Верховної Ради.

НБУ встановив курс долара на рівні 37,62 грн. Євро подорожчав на 10 копійок.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження переказів з картки на картку: що кажуть в Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі