пʼятниця, 21 жовтня 2022 15:05

Якими будуть ціни на овочі ‒ зробили прогноз до грудня

Якими будуть ціни на овочі ‒ зробили прогноз до грудня
Ціни на овочі в Україні почнуть зростати. Фото: pexels.com

Ціни на овочі в Україні почнуть зростати.

Оцінюють, що продукти можуть подорожчати до грудня 2022 року на 10–15%. Про це сказав заступник "Всеукраїнської аграрної ради" Денис Марчук у коментарі "РБК-Україна".

Він зазначив, що здешевлення овочів наприкінці серпня та у вересні було спричинено надлишком пропозиції.

"Це пік реалізації під відкритим ґрунтом збирання. Відповідно пропозицій багато, і ринок на таку кількість не розрахований", – пояснив він.

Марчук проінформував, що аграрії намагалися реалізувати продукцію просто з поля, тому що через високі ціни на енергоносії багато хто відмовився від зберігання.

"Щоб не ризикувати, багато хто в такий спосіб діяв. І ми побачили падіння ціни всіх груп овочів, зокрема борщового набору", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли впадуть ціни на яйця у магазинах: українцям пояснили

Марчук повідомив, що у вересні – жовтні дощі призвели до псування частини овочів на полях.

"Плюс зберігання вже із затратами", – додав він.

Тож українці побачать здорожчання в районі 10–15% в усій овочевій групі.

"Це потенціал в період до грудня", – сказав експерт.

Серед основних чинників, які цього року впливають на ціну овочів, Марчук також назвав подорожчання логістики, яка становить близько 25% у собівартості.

За його словами, ціни овочів взимку також визначатимуть погодні умови, оскільки через холодну погоду енергозатрати на зберігання зростають.

Найближчим часом в Україні ціни на гречану крупу можуть впасти до 60–70 грн/кг. Аграрії збирають новий врожай, заявив 17 жовтня директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики Ігор Віштак в ефірі національного телемарафону.

Протягом місяця в Україні суттєво зросли ціни на яйця. Це сталося з двох причин, заявив 15 жовтня заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі національного телемарафону.

Зараз ви читаєте новину «Якими будуть ціни на овочі ‒ зробили прогноз до грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі