вівторок, 18 жовтня 2022 11:26

Скільки коштуватиме гречка – у міністерстві назвали нову ціну

Скільки коштуватиме гречка – у міністерстві назвали нову ціну
Гречка незабаром подешевшає в Україні. Фото: pixabay.com

Найближчим часом в Україні ціни на гречану крупу можуть впасти до 60–70 грн за кілограм.

Аграрії збирають новий врожай, заявив 17 жовтня директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики Ігор Віштак в ефірі національного телемарафону.

"До переробних підприємств поступає гречка з нового врожаю. Хоча зі збором врожаю в прифронтових і прикордонних зонах є певні труднощі через безпеку працівників та частково зруйновану інфраструктуру. Є перспективи, що ціна знизиться", ‒ сказав він.

Найбільше гречки намолотили аграрії Сумської області ‒ 15,5 тис. т. Далі йдуть Житомирська та Хмельницька області: у кожному з регіонів уже зібрали по 15,2 тис. т гречки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали причину стрімкого зростання цін на яйця

"Загалом гречки зараз зібрали понад 120 тисяч тонн. Очікується її у цьому сезоні понад 150 тисяч тонн", ‒ повідомив чиновник.

За даними Держстату, у вересні гречана крупа подешевшала на 6,5% до 89,8 грн за кілограм. Водночас до 25,5% подорожчали продовольчі товари.

Така динаміка пов'язана зі зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема на сировину, енергію та логістику, високими цінами на світових ринках, а також з липневим коригуванням офіційного курсу. Вищими темпами зростали ціни на сухофрукти, рибні продукти та безалкогольні напої, які переважно є імпортними, а також на соняшникову олію, продукти її переробки (спреди та майонез) та молочну продукцію, вартість яких суттєво залежить від цін на зовнішніх ринках. Натомість повільніше дорожчав хліб, зокрема завдяки достатньому врожаю ранніх зернових.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштуватиме гречка – у міністерстві назвали нову ціну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі