субота, 03 серпня 2024 15:50

Індекс Біг Маку показав, яким має бути реальний курс долара в Україні

Індекс Біг Маку показав, яким має бути реальний курс долара в Україні
Українська гривня зберегла восьме місце з кінця у списку недооцінених валют світу в оновленому Індексі Біг Маку. Фото: УНІАН

Українська гривня зберегла восьме місце з кінця у списку недооцінених валют світу в оновленому Індексі Біг Маку.

За даними видання The Economist Біг-Мак коштує в Україні 118 гривень, тоді як у США - 5,69 доларів. Таким чином, курс української валюти недооцінений на 49,5% порівняно з фактичним обмінним курсом 41,05 грн/долар, а курс купівельної спроможності має бути на рівні 20,74 грн/долар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комфортно живе в Україні лише 8% населення: опитування

Найбільш недооціненими валютами світу у липні 2024 року є грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Єгипту, Індії, ПАР, Філіппін та Малайзії. Цей список із січня 2024 року не змінився.

Переоціненими валютами є швейцарський франк (на 41,8%), уругвайський песо (на 24,3%), норвезька крона (на 18,9%), аргентинський песо (на 15,0%), євро (на 6,5%), британський фунт (на 3,6%).

Індекс Біг Маку був винайдений The Economist у 1986 році. Він заснований на теорії паритету купівельної спроможності (ПКС) та використовується як жартівливий показник вартості валюти. В основі дослідження лежить вартість бургера Біг Мак у мережі фастфудів McDonalds.

Крім Індексу Біг Маку, у світі також існують Індекс лате та Індекс українського борщу.

Зараз ви читаєте новину «Індекс Біг Маку показав, яким має бути реальний курс долара в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі