субота, 03 серпня 2024 12:09

Авторитетне агентство різко знизило кредитний рейтинг України

Авторитетне агентство різко знизило кредитний рейтинг України
Агентство S&P Global Ratings знизило кредитний рейтинг України. Фото: mettisglobal.news

Рейтингове агентство S&P Global Ratings у п'ятницю, 2 серпня, погіршило кредитний рейтинг України.

Причиною стали переговори про реструктуризацію єврооблігацій та мораторій на виплату відсотків. Про це йдеться у повідомленні на сайті агентства.

Кабінет міністрів 1 серпня скористався законом, який дозволяє йому тимчасово призупинити виплати за державним боргом на період переговорів про реструктуризацію. При цьому уряд не виплатив купонний платіж у розмірі $34 млн за єврооблігаціями з погашенням у 2026 році.

За шкалою S&P, рейтинг України знизили з 'CC' до рівня 'SD' (selective default), а євробондів-2026 - до рівня 'D'.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Fitch вважають, що Україна наблизилась до дефолту

"Ми очікуємо підвищення довгострокового рейтингу України в іноземній валюті після того, як вона завершить планований обмін боргу", - йдеться у повідомленні.

Реструктуризація єврооблігацій передбачає списання 37% основної суми, зменшення відсотків та продовження термінів погашення.

У 2022 році, коли Україна домовлялася про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки, S&P утримувало рейтинг України 'SD' протягом тижня.

Тоді S&P Global Ratings вказало, що реструктуризація боргу відбувається на тлі значного економічного, зовнішнього та фіскального тиску, спричиненого російською військовою агресією.

При цьому аналітики агентства вважають, що економіка України не відновиться до довоєнного рівня в межах прогнозного періоду до 2027 року.

Україна домовилася про реструктуризацію зовнішнього державного комерційного боргу з Комітетом власників єврооблігацій.

Угода забезпечить економію $11,4 млрд на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років, повідомив 22 липня міністр фінансів України Сергій Марченко.

Зараз ви читаєте новину «Авторитетне агентство різко знизило кредитний рейтинг України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі