понеділок, 25 березня 2024 07:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Назвали головні проблеми ворога під час наступу на Часів Яр

Назвали головні проблеми ворога під час наступу на Часів Яр
Експерти ISW назвали ключові проблеми військ РФ при спробах наступу на Часів Яр. Фото: facebook.com/pressjfo.news

На Донеччині російські окупанти намагаються просунутися на фронті у напрямку Часового Яру.

Водночас оточення чи окупація у найближчі місяці навряд загрожують цьому населеному пункту, впевнені американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Росіяни почали локалізовану наступальну операцію на Бахмутському напрямку торік у листопаді. Метою стало повернення звільненої під час літнього контрнаступу українцями території та захоплення Часового Яру. Попри всі намагання, за чотири місяці загарбники досягли лише незначних тактичних успіхів на північний захід і захід від Бахмута", - йдеться у звіті ISW.

ЗСУ побудували значні зміцнення у формі кільця в районі Часового Яру, і росіяни, ймовірно, щосили намагатимуться прорвати їх.

Російські джерела тим часом описують активність окупантів у районі Бахмута в останні місяці як умови для можливої наступальної операції з оточення та захоплення Часового Яру.

Якщо ворог зможе захопити Часів Яр на Донеччині, то це дасть хоч і обмежені, але суттєві оперативні переваги на цій ділянці фронту.

"Захоплення Часового Яру та прилеглих територій ще більше закріпило б південно-західний фланг окупантів на ділянці Бахмут-Соледар. У такому випадку українським військовим доведеться відійти, а також розгортати артилерію ближче до передової, щоб перекрити логістику росіян на дорозі Соледар-Бахмут-Горлівка. Часів Яр також відкриє російським військам шляхи просування до Костянтинівки - міської агломерації в Донецькій області, яку Росія вже давно розглядає як одну з головних оперативних цілей в Україні", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни 17 разів намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Мар'їнки: головне зі зведення Генштабу

Окупанти планували перекинути додаткові сили з Авдіївського напрямку в район Бахмута ще у середині лютого. Однак можливість використати тактичні вразливі місця безпосередньо на захід від Авдіївки спонукала росіян підтримувати темп наступальних дій на цій ділянці фронті.

"Це також могло суттєво завадити російському командуванню зосередити додаткові сили на Бахмутському напрямку. Наразі неясно, чи достатні сили окупантів у районі Бахмута для потенційного наступу на Часів Яр. Перш ніж розпочати спроби оточення загарбниками доведеться досягти помітних тактичних успіхів на південний схід і північний захід від міста", - звітують експерти.

Наступ через Часів Яр забезпечує більш безпосередній шлях до цього міста, ніж можливі шляхи наступу з півдня вздовж траси Н-20 з боку Авдіївки або з південного заходу з району Торецька. Навесні 2022 року російські війська спробували і не змогли провести широке оперативне оточення українських сил у Донецькій області, яке мало на меті захопити український опорний пункт Слов'янськ.

Сили оборони України успішно уразили великі десантні кораблі російських окупантів - "Ямал" та "Азов".

Також завдали удару по центру зв'язку та декількох об'єктах інфраструктури Чорноморського флоту окупантів у Севастополі.

Після знищення великих десантних кораблів (ВДК) Чорноморського флоту Російської Федерації "Азов" та "Ямал" у Чорному морі залишилося лише сім десантних кораблів РФ.

І це включно з тими ВДК, які були перегнані з Балтійського та Північного флотів напередодні вторгнення у лютому 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Назвали головні проблеми ворога під час наступу на Часів Яр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі