четвер, 30 червня 2022 08:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти довели, що росіяни свідомо знищили драмтеатр у Маріуполі

Експерти довели, що росіяни свідомо знищили драмтеатр у Маріуполі
Команда Amnesty International опитала багатьох людей, які вижили, а також зібрала численні цифрові докази. Фото: t.me/andriyshTime

Міжнародна організація Amnesty International після тривалого розслідування дійшла висновку, що російські військові свідомо завдали удару по людях під театром у Маріуполі Донецької області, вчинивши воєнний злочин.

У березні росіяни знали про переховування сотень людей під театром, ідеться у повідомленні на сайті організації за результатами опитування свідків, вивчення численних фото, а також наукових розрахунків.

"Організація задокументувала, як російські військові навмисно розбомбили театр. Попри те, що знали про переховування там 16 березня сотень мирних жителів. Це кваліфікує удар як явний воєнний злочин", – зауважується у новій доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти планують відкрити театральний сезон у розбомбленому ними драмтеатрі Маріуполя

Команда Amnesty International опитала багатьох людей, які вижили, а також зібрала численні цифрові докази.

"Атаку здійснили російські літаки, які скинули дві 500-кілограмові бомби. Вони впали близько одна від іншої й здетонували одночасно", – дійшли висновку експерти.

Вчений-фізик створив математичну модель детонації, яка дозволила визначити потужність вибухів обох бомб.

"Багато людей було поранено і вбито під час цього безжального нападу. Очевидно, що їхня загибель стала результатом того, що російські війська навмисно обстрілювали мирних українських громадян", – заявила генеральнна секретарка Amnesty International Агнеса Калламард.

Бомбу на драматичний театр Маріуполя окупанти скинули з літака 16 березня. Загинули 600 людей, за даними ЗМІ.

Після розбору завалів драмтеатру в Маріуполі Донецької області й відкриття скверу для вільного відвідування, окупанти влаштували "автопробіг волонтерів" з червоними прапорами в місті.

Колаборантка з Донецька Олена Морозова привозить у зруйнований росіянами Маріуполь "гостей" з РФ і проводить для них екскурсії на руїнах. Зокрема, драматичним театром.

Зараз ви читаєте новину «Експерти довели, що росіяни свідомо знищили драмтеатр у Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі