пʼятниця, 13 січня 2023 10:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Брехні Пригожина про Соледар дістали навіть міноборони РФ – РНБО

Брехні Пригожина про Соледар дістали навіть міноборони РФ – РНБО
Речник міноборони РФ Ігор Конашенков змушений фактично спростовувати заяви Євгена Пригожина про "оточення" ЗСУ в Соледарі. Фото: скріншот з відео

Між міноборони Росії та керівником приватної військової компанії "Вагнер" Євгеном Пригожиним загострився конфлікт через неправдиві заяви останнього про ситуацію в Соледарі Донецької області.

Міністерство оборони країни-агресора змушене спростовувати слова Пригожина про загарбання міста та бій виключно силами "Вагнера". Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони в Telegram 13 січня.

"За словами Ігоря Конашенкова (речник міноборони РФ. – Gazeta.ua), російські військові заблокували Збройні сили України з Північного та Південного напрямків. Однак про жодне оточення не йдеться. ЗСУ вже знаходяться на укріплених позиціях", – зазначили аналітики.

ЦПД спільно з Генштаб ЗСУ попередило про дезінформаційну кампанію Росії щодо ситуації у Соледарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про Соледар: воїни завдають ворогу відчутних втрат

"Пропаганда ворога активно використовує принцип інформаційного шуму: умисно перевантажує інформаційний простір великою кількістю фейків для "замилювання" реальної ситуації на полі бою", – додали в ЦПД.

У РНБО закликали не довіряти і не поширювати сумнівну інформацію.

Що насправді відбувається в Соледарі

На ранок 13 січня українські військові відважно намагалися втримати оборону міста. Минула ніч в Соледарі була "гарячою", тривали бої, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, ворог кинув "ледь не всі основні сили" на Донецький напрям та підтримує високу інтенсивність наступу.

Водночас за останніми оцінками американського Інституту вивчення війни, російські сили, ймовірно, контролюють весь Соледар.

10 січня пресслужба Євгена Пригожина повідомила, що нібито всю територію Соледара взяли під контроль їхні найманці.

11 січня у ЗСУ цю інформацію спростували. У мережі також публікували відеозвернення українських захисників, які боронять Соледар. За їхніми словами, у місті тривають запеклі, кровопролитні бої, але ситуація контрольована.

12 січня Кремль визнав, що його військові та найманці не контролюють Соледар. І там "попереду ще багато роботи, тому руки потирати не час".

Аналітики ISW вважають, що ймовірне захоплення росіянами Соледара не означатиме, що Бахмут опиниться в оточенні.

Зараз ви читаєте новину «Брехні Пригожина про Соледар дістали навіть міноборони РФ – РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі