середа, 11 січня 2023 10:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Захоплення" Соледара та Пригожин у шахтах: ЗСУ спростували брехні окупантів
4

Місто Соледар на Донеччині, де точаться запеклі бої, не перебуває під контролем російської армії.

Заяви противника про нібито контроль над містом не відповідають дійсності. Про це повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий "Суспільному" вранці 11 січня.

"Росіяни кажуть, що Соледар під їхнім контролем, це неправда. Деталі у зведенні Генштабу чекайте", – сказав він.

Фейковими є і світлини, де нібито "вагнерівці" перебувають у соляних шахтах Соледара. Насправді, місце більше схоже на печери в районі окупованої Володимирівки Донецької області, повідомили Стратегічні комунікації ЗСУ в Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Евакуація неможлива – скільки цивільних залишається в Соледарі

Пізно ввечері 10 січня у Telegram-каналі, який пов'язують з власником приватної військової компанії "Вагнер" Євгеном Пригожиним, опублікували фото з нібито соляних шахт Соледара. Пригожин заявив, що Соледар "полностью взят", а в центрі йдуть бої.

"Схоже на те, що місце знаходження Пригожина не відповідає дійсності, і він не в Соледарських шахтах. Елемент ІПСО від пригожинських піарників, який спрямований на внутрішню аудиторію, щоб хоч якось виправдати шалені втрати серед зеків", – наголосили в управлінні.

СтратКом опублікував фото для порівняння. На першому кадрі у галереї – соляні шахти Соледара, на другому – печери біля Володимирівки.

Власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що побував у шахтах Соледара. У ЗСУ спростували 
Фото: twitter.com/defmon3
Власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що побував у шахтах Соледара. У ЗСУ спростували 
Власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що побував у шахтах Соледара. У ЗСУ спростували 
Соледар не захопила армія РФ

В Інституті вивчення війни (ISW) також наголосили, що російські війська не захопили весь Соледар, попри заяви ворога, що місто впало.

У Соледарі ситуація "критична", будівлі щодня переходять з рук в руки, а кількість загиблих настільки велика, що "ніхто не рахує", пише CNN з посиланням на військового 46-ї аеромобільної бригади ЗСУ.

Аналітики ISW вважають, що захоплення росіянами Соледара не означатиме, що Бахмут опиниться в оточенні.

Зараз ви читаєте новину «"Захоплення" Соледара та Пригожин у шахтах: ЗСУ спростували брехні окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі