неділя, 23 червня 2024 08:48

Загарбники активізували наступ у Донецькій області: аналітики назвали причини

Загарбники активізували наступ у Донецькій області: аналітики назвали причини
Російські окупанти наступають у районі Торецька. Фото: deepstatemap.live

Російські війська активізували наступальні операції в Донецькій області. Разом з тим зменшили кількість атак на півночі Харківщини.

Таким чином загарбники намагаються відволікти Сили оборони, щоб активізувати наступ на інших ділянках фронту. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що в ніч на 18 червня окупаційні війська збільшили інтенсивність атак на напрямку Торецьк-Горлівка на південний захід від Часового Яру та на північний схід від Авдіївки. А також та підтримували відносно високу інтенсивність атак на цій ділянці з 19 по 22 червня, здобувши кілька тактичних перемог.

Росіяни не проявляли активності на цій ділянці фронту з початку року, тому їхня активізація й інтенсифікація заслуговують на увагу. Водночас, останніми днями загарбники різко знизили темп наступальних операцій на півночі Харківської області, порівняно з початком наступу в середині травня 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти більше 30 разів атакували на Покровському напрямку: яка ситуація на фронті станом на 22 червня

"Російське командування давно вважає, що наступальна операція у Харківській області мала на меті зафіксувати українську живу силу та дефіцитні матеріальні засоби вздовж північного кордону, щоб дозволити військам РФ відновити наступальні операції на інших, більш важливих ділянках театру бойових дій, зокрема, в Донецькій області", - зазначають в ISW.

Джерела у Збройних силах підтвердили, що деякі українські сили передислокували підрозділи на Харківський напрямок з Донецької області. Тому російські війська можуть використовувати цю передбачувану слабкість позицій ЗСУ для посилення атак, особливо на напрямку Торецьк-Горлівка.

Після зниження темпів у Харківській області, російські війська підтримують високу інтенсивність обстрілів у напрямку Часового Яру та навколо Авдіївки. Аналітики припускають, що загарбники можуть посилити атаки в цьому районі, якщо командування РФ визначить найближчі тижні як сприятливий час для наступу на цих напрямках до того, як ЗСУ передислокують резерви назад у Донецьку область.

"Українські джерела попереджають, що Росія проведе літній наступ, який, ймовірно, буде зосереджений на сході України після проведення наступальних операцій на півночі з метою розтягнути обмежені ресурси ЗСУ. Нещодавня активізація в Донецькій області може свідчити про підготовку до такого літнього наступу, якщо він ще не розпочався", - додають аналітики.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 23 червня склали 534 360 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 1270 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За добу РФ також втратила 10 танків, 15 бойових броньованих машин та 61 артилерійську систему.

Зараз ви читаєте новину «Загарбники активізували наступ у Донецькій області: аналітики назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі