середа, 30 червня 2010 07:16

"Блатну літературу в колонії не люблять"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  ”Популярні жіночі  романи ”Джен Ейр”, ”Скарлетт”, ”Віднесені вітром”, — каже бібліотекар Качанівської жіночої колонії у Харкові, ув’язнена Тетяна Папенко
”Популярні жіночі романи ”Джен Ейр”, ”Скарлетт”, ”Віднесені вітром”, — каже бібліотекар Качанівської жіночої колонії у Харкові, ув’язнена Тетяна Папенко

"Тут у нас "тарзани" і "анжеліки", — показує на книжкову полицю ув"язнена Тетяна Папенко, 49 років, бібліотекарка Качанівської жіночої колонії N54 у Харкові. У роті в неї блищать золоті коронки. — Особлива гордість — детективи Сіменона, Крісті, Чейз затріпаний, але читають".

Розказує, які книжки люблять ув"язнені.

— Популярні женські романи — "Джен Ейр", "Скарлетт", "Віднесені вітром". Рядом я поставила "Повести и рассказы" Василя Шукшина. Як поставлю деінде, дівчата цієї книжки не замітять. Марксизму-ленінізму десь 30 томів. Леніна ніхто читать не бере. Але якщо хто порве яку книжку, мусить прочитати дві сторінки статей Леніна. Я потім перевіряю, вимагаю переказати. Не наказую тільки "пожизнєнників", із ними краще не зв"язуватися.

Коли прийшла "Емануель", за нею черга стояла. Детективи йдуть на ура, "Вічний поклик" Іванова, "Лезо бритви" Єфремова. Дюма всього читають. Стельмаха люблять "Велику рідню", Булгакова "Майстра і Маргариту". Просять вірші Єсеніна. Достоєвського "Преступление и наказание" не знаю, чи читають. Але беруть, назва ж така. І чомусь просять "Психологію" Фройда. Там половина порвана, але умудряються щось вичитать.

42-річний Андрій Діденко звільнився з Одеської колонії місяць тому. Відсидів вісім років за крадіжку.

— У колоніях читають мало, переважно — пригоди й бульварні романчики. Бібліотеки там убогі. Класика в нас ходила по руках: у того є Толстой, у того Чехов, ми мінялися книжками. Блатну літературу в колонії не люблять, бо там усе не відповідає дійсності. Автори таких текстів самі не сиділи, у шкурі тюремній не побували. Мені подобається "Чорна свіча" Висоцького, вона більш-менш правдива. Тільки розповідається в ній про сталінський режим.

10 відсотків у нас розумово відсталі, ще 10 — безграмотні

Андрій читав переважно книжки юридичного, економічного змісту. До колонії виписував їх за власні кошти. Коли вийшов, зайнявся правозахистом.

— Читає десь кожен п"ятий ув"язнений, — каже психолог колонії із міста Копичинці Гусятинського району Тернопільщини Віталій Побережний.

— 10 відсотків у нас розумово відсталі, ще 10 — безграмотні. Є люди 20–25 років, які не вміють ні читати, ні писати. Найбільше люблять книги про війну, революцію. До дирок зачитують детективи-одноденки Донцової, Устінової, Полякової. Таку прочитав — і забув.

"Гаррі Поттер" випередив "Дон Кіхота"

У бібліотеці американської в"язниці Ґуантанамо найпопулярніші книги про пригоди Гаррі Поттера письменниці Джоан Роулінг. На другому місці — "Дон Кіхот" Мігеля Сервантеса. На третьому — автобіографія президента Барака Обами "Мрії мого серця".

Усього в бібліотеці на 230 ув"язнених є 13,5 тис. книг 16 мовами.

У данських, шведських, англійських в"язницях пропонують начитувати вголос казки для дітей. Їх записують на диски і передають родичам на волю.

— Сподіваємося, що це викличе цікавість до освіти, — каже Ханна Хагеруп, керівник однієї з в"язниць. — І поверне до життя, яке триває за стінами закладу.

Зараз ви читаєте новину «"Блатну літературу в колонії не люблять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі