понеділок, 13 березня 2006 19:07

"Найважче було отримати першу гривню"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Актриса Ольга Сумська, яка прийшла на прем’єру з чоловіком Віталієм Борисюком, також актором, натякнула режисеру, що вони теж готові зніматися у його проектах
Актриса Ольга Сумська, яка прийшла на прем’єру з чоловіком Віталієм Борисюком, також актором, натякнула режисеру, що вони теж готові зніматися у його проектах

9 березня у столичному кінотеатрі "Батерфляй-Ультрамарин" відбулася прем"єра першого українського блокбастера "Прорвемось". За годину до початку сеансу в буфеті накрили столи з горілкою, вином і коньяком. У холі походжали журналісти "5 каналу" Данило Яневський, Володимир Ар"єв, тимчасово відсторонений від ефіру Роман Скрипін, режисери Олесь Санін і Леонід Кантер.

Для режисера фільму 42-річного Івана Кравчишина "Прорвемось" — перша велика кіноробота.

— Я пішов на телебачення, бо кіно занепало й режисери банально спивалися, — пояснює він. — Щойно в мене з"явилася можливість повернутися на майданчик, я використав її на всі сто.

Досі Кравчишин був режисером і продюсером на кількох телеканалах. Останнє місце роботи — "5 канал". Там він робив передачу "Закрита зона". На питання "ГПУ", що було найважче у "Прорвемось", Кравчишин каже:

— Отримати на фільм першу гривню.

Бюджет стрічки становить $1,5 млн. Головним спонсором став "5 канал".

— Я міг би приписати всі лаври собі, — каже Петро Порошенко, 40 років, власник "5 каналу". — Але рішення про підтримку проекту приймав не я, а керівництво каналу.

Порошенко прийшов на перегляд з родиною. Запевняє, що стрічки ще не бачив.

— Не хотілося бодай трохи повпливати на процес зйомок чи принаймні ознайомитися з робочими матеріалами? — поцікавилася в нього "ГПУ".

Наступне зло може прийти у дуже привабливій людській подобі

— Я навмисно не робив цього, хоч і переймався долею фільму. У кіношників є прикмета: нефахівцю не можна показувати не відзнятий остаточно матеріал.

"Прорвемось" крутили одразу в двох залах. Бажаючих переглянути стрічку було так багато, що їм дозволили брати стільці з буфету.

— Сценарій цього фільму можна назвати "борщем", — пояснює Іван Кравчишин. — Сюжет побудований на кількох історіях, відібраних із сотні, присланих на  конкурс "Народний сценарій".

24-річний донеччанин Олександр Малишев — студент театрального інституту. Раніше за 15 гривень він зіграв епізодичну роль пожежника в якомусь фільмі. Під час зйомок навіть обпікся, але стрічка так і не вийшла на екрани.

У "Прорвемось" він грає хлопця на прізвисько Заєць. Молодий актор розповів, що у житті його теж називають Зайцем, хоч він зовсім не схожий на свого героя.

Найбільше Олександрові запам"ятався день, упродовж якого він устиг зіграти падіння в холодне осіннє озеро, а тоді відігрівався в лазні. Зйомки відбувалися в Криму. Після гарячої пари він вискочив у море, а потім ще й добряче випив.

У стрічці знялися 33-річний Андрій Курінний, 22-річний Олексій Бондарев. Іще один "народний актор" — Мирослав Гай, 24 роки, травмував ногу під час стрибка з парашутом. Попри це 15 березня Гай із групою кінематографістів вирушає у тримісячну експедицію "З табуретом через Гімалаї". Її учасники подорожуватимуть автостопом.

Негідника у фільмі грає актор Олексій Вертинський, 56 років, зі столичного Молодого театру.

На прем"єрі він був у широких картатих брюках і помаранчевому светрі, з червоною квіткою на грудях. Вертинський називає себе триголовим чудовиськом, бо він — єдиний актор, який знявся у всіх трьох "помаранчевих" фільмах.

— У "Поманчевому небі" я граю екстравагантного революціонера, який самотужки блокує Кабмін, — розповів він "ГПУ". — І до "Оранжлаву" — голлівудського проекту, присвяченого революції, — теж запросили.

— Не треба грати падлюку, — пояснював Вертинському Кравчишин на зйомках "Прорвемось". — Покажи нормальну, інтелігентну людину, яка полонить високими ідеями. А вчинками доводить, що є останньою тварюкою. Це — попередження, що наступне зло може прийти у дуже привабливій людській подобі.

Фільм Івана Кравчишина вже замовили у Франції і Німечинни. Хочуть його переглянути й депутати Європарламенту, які самі долучилися до революційних подій в Україні.

— Для закордонного глядача стрічку трохи видозмінимо, — каже режисер. — Приберемо коментарі. Нехай самі розберуться, хто є хто в наших реаліях.

Зараз ви читаєте новину «"Найважче було отримати першу гривню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі