пʼятниця, 24 червня 2011 00:30

На стінах намалювали портрети чоловіків без очей

21 червня у столичному Інституті проблем сучасного мистецтва відкрили виставку молодих художників "Колективні сновидіння". Свої роботи показали 25 митців.

— У нас тепер у "райцентрі" буде ноутбук, — розмахує комп'ютером 24-річний Гамлет Зіньковський із Харкова. — Смішно, що дали людині, яка навіть не вміє ним користуватися.

Його та Романа Мініна відзначили за спільний проект "Стіни забутих предків". Їм дали один ноутбук на двох і грамоту. Для інсталяції художники використали підсобне приміщення кіноархіву. На стінах намалювали портрети чоловіків без очей. По підлозі розкидали розмотану кіноплівку.

— Цей проект про предків, які у нас є, але про яких ми не знаємо. От я чув про свого прапрадіда. Він був ковалем. На його честь ношу кільце. Його на моє замовлення зробили з радянської срібної монетки 1925 року. Там викарбуваний коваль із молотом у руках. Тобто я пам'ятаю своє коріння. Але, хто були мої прапращури, поняття не маю. Вони — неживі люди, яких давно немає, тому намалював їх без очей, — розповідає Зіньковський. — Плівка символізує те, що стерлося і переплуталося. Наше минуле немає ні початку, ні кінця. Його неможливо зібрати докупи. Вся ця плівка прямо тут валялася. Бо це територія кіноархіву, що межує з Інститутом проблем сучасного мистецтва. Ми діставали плівку з-під шаф і розмотували. Тут був справжній смітник. Нам навіть довелося ховати дохлу собаку, яка смерділа. Наступного дня я закопав ще якусь пташку, а Рома — щура.

— Дивися, тут кадри якогось комуністичного свята — площа із трибуною та партійними діячами. Може, першотравень, — каже дівчина років 20, розглядаючи на світлі плівку. Її подруга сміється. — А на інших нічого не видно.

Зараз ви читаєте новину «На стінах намалювали портрети чоловіків без очей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі