середа, 15 червня 2011 00:00

На концерті пам'яті Мірошниченко виступили її 11 учнів

9 червня в Національній опері артисти відзначили 80-річчя від дня народження співачки Євгенії Мірошниченко. Позаторік вона померла через обрив тромбу.

— Ми по запрошеннях прийшли, сіли в партері, та нас звідти зігнали, — каже білетерці 62-річна Віра Ключевська. Вона прийшла з подругою. — У вас немає вільного місця?

— Сьогодні в нас аншлаг. Лишилося кілька місць на п'ятому поверсі, — хитає головою білетерка. Жінки зітхають, повільно піднімаються сходами.

— Я часто бувала на концертах Євгенії Семенівни, — розповідає Віра Степанівна. — Якось була з чоловіком в Німеччині. Вирішили піти у Штатс-оперу. Купили квитки на "Лючію ді Ламмермур", в якій Євгенія Мірошниченко співала з Олександром Востряковим. Після її арії овації в залі були такі, як на переповненому стадіоні, коли забивають гол. Під театром на неї чекав натовп. Вона майже годину роздавала автографи, хоча видно було, що стомилася.

Арію Лючії виконує учениця Мірошниченко — Оксана Терещенко.

— Перед вступом до консерваторії вирішила, що проситимусь у клас до Євгенії Семенівни, — розповідає після концерту. — На екзаменах я сподобалась іншому педагогу. Та я не здавалася. Писала заяви, допитувалася, чи не звільнилося місце в Євгенії Семенівни. Її добре серце не витримало облоги, і вона взяла мене на свій курс.

Виступають ще 10 учнів Мірошниченко. На сцену опускають екран, на якому показують Євгенію Семенівну.

— Із Женею ми познайомилися, коли ще були студентами, — розповідає співак Анатолій Мокренко, 73 роки. — Вона навчалася в консерваторії, я — в політехнічному інституті. Уперше виступили разом на київській фотофабриці, нам акомпанував квартет із гірничого факультету. Потім я 10 років працював на Уралі й одночасно вчився в консерваторії. Як закінчив, пішов працювати в оперу. Відтоді ми були нерозлучними. Разом виконували багато дуетів — Розіни і Фігаро з опери "Севільський цирульник", Альфреда і Віолетти з "Травіати". Вона була великою співачкою. Надихала так, що міг стрибнути вище себе. Режисер Олег Бійма хотів зробити серію кіноверсій класичних опер, щоб показати її талант. Встиг зняти фільм "Люччія", в якому ми грали головні ролі. Знімалися в середньовічному замку біля Балтійського моря. Це було романтично.

Зараз ви читаєте новину «На концерті пам'яті Мірошниченко виступили її 11 учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі