вівторок, 19 липня 2011 06:45

Марина Врода працювала на зйомках "хлопавкою"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Режисер Марина Врода презентує свій фільм ”Крос” у Тернополі
Режисер Марина Врода презентує свій фільм ”Крос” у Тернополі

— Досі не вірю, що була в Каннах і перемогла, — київський режисер Марина Врода, 29 років, зранку фотографує в центрі Тернополя афішу зі своєю світлиною. Приїхала представити фільм "Крос". Його визнали кращою короткометражкою на цьогорічному Каннському фестивалі.

У тернопільському ресторані "Классік" Марина Врода замовляє млинці із сиром та каву.

— Похвалюся фотографією своїм пацанам, — сміється. — Вони з цієї перемоги більше за мене раділи. Коли в дворі знімала свої студентські фільми, сусіди жартували: "От, переможеш на Каннах, усім двором питимемо і гулятимемо". Коли це сталося, купа СМС прийшла. Пишуть: привозь коньяк, святкуватимемо. Правда, досі ні випити, ні поспівати разом не вдалося. Була трохи не готова до перемоги фізично і психологічно. Зараз дуже багато людей зі мною хочуть зустрітися. А треба працювати. Я просто не встигаю.

Каже, своєму успіху багато в чому завдячує двору. До 27 років жила з батьками у 5-поверхівці у столичному передмісті Бортничі. Там і знайшла більшість героїв для фільму.

— Дитинство для мене — це двір із моїми бандитами. Ми, звичайно, нікого не били. Але дозволяли собі багато. Влітку повитягували шуби, якісь страшні шапки, туфлі і бігли на вулицю шокувати батьків, сусідів. Театральні сценки з дівчатами ставили постійно. У восьмому класі пачку цигарок в кіоску мені продавали без будь-яких питань. Зараз майже не курю.

Працювати режисером почала вісім років тому. Зняту 2007-го короткометражку "Клятва" відзначили на фестивалі "Відкрита ніч". Отримала 5 тис. євро призових. Витратила їх на закордонні поїздки.

— У студентські роки підпрацьовувала на зйомках "хлопавкою", — продовжує Марина Врода. — Це та людина, що каже "дубль один, дубль два". Пізніше у кількох рекламах і кліпах була другим режисером. Знімала одне корпоративне відео. Про ці роботи навіть згадувати не хочу. Могла б серіали знімати, мала би "мерседес" і свій будинок. Комерційні пропозиції завжди є. Але я переважно відмовляюся. Вважаю, що мистецтво повинно бути одкровенням, а не обслуговувати чиїсь інтереси.

Винаймає однокімнатну квартиру у Києві. Часто подорожує. Коли їде за кордон, ключі залишає друзям. Зараз має запрошення на кінофестивалі в Сербію, США та Бразилію.

— Перемога в Каннах не передбачає ні копійки матеріальної винагороди. Але дає більше — можливість розвиватися, співпрацюючи з відомими людьми. Після перемоги провела кілька зустрічей. Працюю над повнометражною картиною.

Про що вона буде, режисер не каже. Також зараз навчається фотографувати, вдосконалює знання української та хоче вступити в музичну школу.

— Робота режисера не подібна до тої, що мають інші. Читати книжки, дивитися кіно, з людьми спілкуватися — і це все потім виливається у фільми. Навіть ранкова кава.

Зйомки короткометражки "Крос" обійшлися у 3,5 тис. євро. Половина суми — кошти автора. Витрати окупилися і навіть вдалося трохи заробити. Право транслювати короткометражку викупив французький канал. Зараз Марина Врода домовляється про презентації у Львові, Луцьку та Одесі. В інтернет "Крос" обіцяє залити за рік.

Зараз ви читаєте новину «Марина Врода працювала на зйомках "хлопавкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі