четвер, 18 травня 2006 19:45

"Код да Вінчі" визнали невдалим

Автор: фото: REUTERS/John Schults
  Виконавці головних ролей у фільмі ”Код да Вінчі” Одрі Тоту і Том Генкс на відкритті Каннського фестивалю
Виконавці головних ролей у фільмі ”Код да Вінчі” Одрі Тоту і Том Генкс на відкритті Каннського фестивалю

Учора відбулася світова прем"єра екранізації роману Дена Брауна, 41 рік, "Код да Вінчі". Днем раніше, у середу, 16 травня, фільм 51-річного режисера Рона Говарда показали  на відкритті 59-го міжнародного кінофестивалю у Каннах. І глядачі, і кінокритики були настільки розчаровані, що тепер усі скандали навколо картини видаються просто смішними.

Католицька церква на чолі з папою Бенедиктом XVI ще з початку зйомок звернулася до віруючих із закликом бойкотувати фільм. Адже головні герої досліджують сенсаційні факти з життя Ісуса Христа. Мовляв, насправді він був одружений із Марією Магдалиною, яка походила з царського роду, і за планом Спасителя після його смерті мала очолити Церкву. Крім того, Магдалина народила від Христа доньку Сару, нащадки якої згодом заснували французьку королівську династію Меровінгів і дожили до наших днів. Церковники приховують ці факти, але про все відомо таємному товариству Пріорат Сіону. У наші дні за безцінними документами йде смертельне полювання, в якому бере участь одна з нащадків Ісуса.

Услід за духовенством проти нового фільму Рона Говарда почали протестувати й юристи. Адвокат Массімо Капассо з Неаполю домагається недопущення на італійські екрани "Коду да Вінчі". 42-річний неаполітанський юрист хоче взагалі заборонити його демонстрацію на Апеннінському півострові.

У Індії фільм заборонено для публічного показу

Хвиля протестів проти фільму Говарда захопила навіть Індію. У Бомбеї 9 травня сотні демонстрантів на одній з вулиць міста публічно спалили книги Дена Брауна. Зрештою, на вимогу мусульманських лідерів, фільм у цій країні заборонено для публічного показу.

Однак не всі священики негативно сприйняли стрічку. Філіппінські єпископи, наприклад, опублікували брошуру, в якій дають вказівки, як треба переглядати "Код да Вінчі". Вони звертають увагу на те, що фільм, як і роман, є розважальним твором, і саме таким його треба сприймати. Представник католицьких єпископів Філіппін Педро Квіторіо прочитав чотири книги Брауна і каже, що це типовий шпигунський роман — чиста розвага.

— Мене зовсім не хвилюють суперечки навколо фільму, — сказала Одрі Тоту, 29-та виконавиця ролі криптолога Софі Нево. — Це не фільм на релігійну тему. Моя родина ходила до костелу. Хоча тепер я не вважаю себе католичкою, але продовжую вірити в Бога і ніколи не зіграла б у фільмі, який ображає християнські цінності. Хочу, аби всі пам"ятали, що "Код да Вінчі" — це просто трилер.

Тим часом у столиці Франції успішно розгорнувся особливий туристичний бізнес — відвідини Парижа слідами героїв "Коду да Вінчі". Видано спеціальний путівник, завдяки якому можна протягом одного дня промандрувати від готелю "Ріц", де мешкав шукач Священного Грааля Роберт Ленґдон, якого у фільмі грає Том Генкс, через Тюїльрі та Лувр, аж до костелу Сен-Сульпіс на лівому березі Сени.

Зараз ви читаєте новину «"Код да Вінчі" визнали невдалим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі