понеділок, 12 жовтня 2009 18:08

Кліп про Путіна відзначили на фестивалі "Крок"

Анімаційний кліп київського режисера 37-річного Андріана Сахалтуєва на пісню "Вова рулит" визнали найкращим у номінації "Прикладна й замовна анімація" на фестивалі мультфільмів "Крок", який 7 жовтня закінчився в Одесі. Герой мультика — російський прем"єр Володимир Путін.

— Його легко малювати, бо він фотогенічний. Загалом у нього приємні риси обличчя, гарна статура. Естетичний такий чєл, — каже Сахалтуєв, помішуючи каву на власній студії в центрі Києва. Її відкрив 2003-го.

На відео герой Путіна рятує Кремль від британського агента Джеймса Бонда, літає в костюмі Супермена та бореться зі злом в образі Гаррі Поттера. У фіналі в шкіряній куртці Шварценеґґера обіцяє глядачам, що ще повернеться.

— Путіна малював мій батько (Народний художник, 74-річний Радна Сахалтуєв. — "ГПУ"). До Путіна можна по-різному ставитися, але ніхто не заперечуватиме, що він — мегачєл. Як політик він сильна фігура, й тому повагу як мінімум викликає. Про нашого президента такий мультик буде нецікавий. У нього харизми такої, на жаль, не має.

Мультфільм Сахалтуєва заборонили показувати на російському та українському телебаченні. Аніматор і гадки не має, чому кліп не сподобався чиновникам. В Інтернеті його переглянули 45 тис. відвідувачів.

— Відгуки різні доводилося читати. Хтось хвалить, а хтось пише: "Бидло лиже зад Путіну". Я спокійно до цього ставлюся. Наш кліп — не політичне, а комерційне замовлення. Мені, чесно кажучи, байдуже, кого малювати: Путіна, Лукашенка, Ющенка чи Обаму. Нам аби гроші платили.

Робота тривала півтора місяця. Російського прем"єра малювали олівцем, а розфарбовували на комп"ютері.

Сахалтуєв веде до столу, в який вмонтовано велике матове скло. На ньому лежать ескізи, наскрізь просвічені лампою.

— На повну комп"ютерну анімацію ми не перейшли. Робимо трохи по-старінкє, зате якісно. Хоча дорожче, ніж звичайні аніматори, бо це вважається ручною роботою.

Говорить, що це не перший його кліп, який не показали в Україні.

— Два роки тому ми робили відео для епатажного американського рокера Зака Вайлда, гітариста Оззі Осборна. Його показували в Америці, але не в нас. Іще малюємо рекламу для "Живчика", сухих сніданків, цукерок. Її бачили всі, але нас не знає ніхто.

Про нашого президента такий мультик буде нецікавий

Шість років Андріан Сахалтуєв працював на фабриці аніматорів у Нью-Йорку, Польщі й Угорщині. Додому повернувся після автокатастрофи, в якій йому відірвало руку.

— Кінцівку пришили. Але малювати мені було вже не до снаги.

Окрім реклами, його студія виконує й персональні замовлення. Каже, популярними нині стають 10-хвилинні мультики до днів народження чи весіль. Такі коштують кілька тисяч доларів. Малювати доводиться півроку.

— Я не вмію робити мультфільми лише заради мистецтва. Не люблю, коли режисер видушує на екран гнійники своєї душі. Я ремісник: замовили, зробив, зрубав — і все.

Зараз ви читаєте новину «Кліп про Путіна відзначили на фестивалі "Крок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі