понеділок, 16 січня 2023 02:20

Чи можна схуднути від картоплі ‒ вчені провели дослідження

Чи можна схуднути від картоплі ‒ вчені провели дослідження
Картопля може бути дієтичним продуктом, якщо її правильно готувати. Фото: smakplus.com

Картоплю багато хто вважає продуктом, що не надто допомагає схуднути. Усе ‒ через високий вміст вуглеводів.

Насправді ж, як свідчать дослідження, картопля доволі багата на поживні речовини. Окрім вуглеводів, вона містить клітковину, білки, вітамін С, вітаміни В3 та В6, залізо, магній, калій, мідь, марганець, пише ТСНua.

Вчені перевірили влив картоплі на схуднення. Дві групи людей певний час дотримувалися низькокалорійної дієти, але в одній групі частиною раціону була картопля. У результаті схуднули обидві групи, тобто виявилось, що картопля не викликає збільшення ваги.

Має значення лише спосіб її приготування. Наприклад, картопля фрі, підвищує ризик ожиріння. Вона шкодить як здоров'ю, так і фігурі. Набагато кориснішими методами готування є запікання й варіння картоплі. Але під час запікання, щоб уберегтися від зайвих калорій, не використовуйте бекон, сир, сметану та майонез.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали найкорисніші та найшкідливіші способи приготування кави

Учасники дослідження протягом чотирьох тижнів щодня з'їдали один картопляний гарнір або гарнір з очищеного зерна ‒ цільнозернову пасту чи білий рис. Виявилося, що ті, хто споживав картоплю замість рафінованих зернових, мали кращий загальний показник дієт, тому що отримували більше клітковини. А ця речовина тісно пов'язана з втратою ваги, стверджують у Harvard Health Publishing.

Варто також контролювати розмір порції. Адже, якщо їсте більше калорій, ніж потрібно вашому тілу, то наберете вагу. Намагаючись схуднути на дієті зі зниженим вмістом калорій, вам необхідно враховувати всі споживані продукти та їхню калорійність. Слід дотримуватися відповідних розмірів порцій.

Так, згідно з посібником з харчування для американців на 2015–2020 роки, кількість порцій на тиждень крохмалистих овочів (картоплі, кукурудзи, зеленого горошку, квасолі тощо) повинна становити від чотирьох до восьми.

Картоплю потрібно їсти зі шкіркою. Це збільшить кількість клітковини в раціоні. Середня картопля зі шкіркою забезпечує 7% денної потреби у клітковині. Клітковина зменшує ризик від зловживання джерелами цукру та простих вуглеводів ‒ цукерками, булочками тощо. Але перед тим, як запікати картоплю зі шкіркою, її потрібно ретельно вимити.

Одним з напоїв, який має багато користі й зігріває, є чай. Однак не кожен його різновид корисний для схуднення. Йдеться лише про два види – чорний і зелений. Тільки вони містять поліфеноли – натуральні біоактивні рослинні сполуки, які допомагають стабілізувати рівень цукру в крові та зменшують запалення. А також вони корисні для нашого загального стану здоров'я.

Як і будь-який напій, кава може буде корисною, але й може завдати шкоди. Усе залежить від кількості й частоти вживання. Зокрема, кава впливає на шкіру, вважають косметологи.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна схуднути від картоплі ‒ вчені провели дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі