середа, 28 серпня 2019 00:10

Зустріч у "нормандському форматі" організують у найближчі тижні

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент Франції Еммануель Макрон дивиться, як його дружина Бріжит цілує главу США Дональда Трампа під під час урочистостей саміту ”Великої сімки”. 25 серпня 2019 року, місто Біарріц, Франція
Президент Франції Еммануель Макрон дивиться, як його дружина Бріжит цілує главу США Дональда Трампа під під час урочистостей саміту ”Великої сімки”. 25 серпня 2019 року, місто Біарріц, Франція

Німеччина і Франція в найближчі тижні організують зустріч у "нормандсь­кому форматі" — між лідерами цих двох країн, а також України та Росії. Про це йдеться в офіційній заяві за підсумками саміту "Великої сімки". Тривав 24–26 серпня у французькому місті Біарріц.

До організації найбільш економічно розвинених держав входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада. Через анексію Криму 2014-го з неї відрахували РФ. На нинішньому саміті глави країн вирішили не поновлювати формат "Вісімки". Запросити Росію до співпраці з наступного року пропонував американський президент.

— Ми говорили про Росію. Я схиляюся, щоб сказати "так". Є ті, хто зі мною згоден. Є ті, хто не погоджується. Думаю, це було б корисно для багатьох світових проблем, — каже 73-річний Дональд Трамп у Біарріці.

Глава США посварився з представниками інших країн через бажання повернути РФ, пише британське видання "Гардіан". Його підтримав тільки прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

— Перше — причина, через яку Росію не запросили 2014-го, зберігається (ідеться про анексію Криму. — ГПУ). Є і свіжа — недавня провокація РФ в Азовському морі, — каже голова Європейської ради 62-річний Дональд Туск. — Буде краще запросити Україну як гостя на наступну зустріч "Великої сімки", щоб почути думку нового президента.

— Добре, що "Велика сімка" не стала "Вісімкою", — говорить експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 49 років.

— Торік після саміту в Канаді навіть не було спільної заяви від усіх країн. Трамп тоді поїхав раніше і не підписав документ. Цього разу є. І там згадується Україна.

Президент США наполягав на поверненні Росії. Проте немає навіть офіційної заяви самої Москви про те, що вона хоче цього і готова на поступки. Тож ці розмови — порожній звук. Мета Кремля не в тому, щоб брати участь у переговорах "Сімки". Вона хоче знищити легітимність цієї групи. Свого часу Захід помилився, запросивши до неї Єльцина. Тоді це був дипломатичний аванс на майбутнє. Проте РФ не стала ні демократією, ні економічно розвиненою.

Зараз ви читаєте новину «Зустріч у "нормандському форматі" організують у найближчі тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі