пʼятниця, 12 жовтня 2018 05:26

Зупинити крадіжку ГТС і знизити тарифи — реально

Автор: ФОТО з архіву партії ”Батьківщина”
  Юлія Тимошенко: ”Щоб відновити видобуток українського газу, не вистачає тільки політичної волі”
Юлія Тимошенко: ”Щоб відновити видобуток українського газу, не вистачає тільки політичної волі”

У домівках холоднішає, а українці досі не знають, яка буде ціна на опалення. Влада повідомляє, що тарифи мають зростати, але завбачливо не каже на скільки. Юлія Тимошенко не згодна з підвищенням тарифів, оскільки знає, що їх потрібно і можна зменшувати. Головне — знає і як це зробити. Найперше — потрібно припинити красти.

Лідерці "Батьківщини" стало відомо про "оборудку сторіччя", яку хоче провести керівництво Нафтогазу. Йдеться про "прихватизацію" української газотранспортної системи. Це останнє, після землі, українське багатство.

Керівництво НАК "Нафтогаз України" планує "роздерибанити" за дріб'язок половину газотранспортної системи на користь невідомих "інвесторів". Та ще за ціною у 20 разів дешевшою, ніж ГТС коштує. Влада ж запевняє, що "труба" незабаром перетвориться на брухт, оскільки Росія хоче постачати газ до Європи іншими шляхами. У чому ж тоді інтерес загадкових "інвесторів" — таємниця.

Юлія Тимошенко нагадала, що ГТС приносить Україні щорічно майже $3 млрд і може бути використана для продажу українського газу Європі. Для цього є всі можливості — родовища, запаси палива, інфраструктура. Не вистачає тільки політичної волі відновити видобуток українського газу. Не так давно його обсяги становили 60 млрд куб. м на рік. Зараз — трохи більше 20. Таким є результат роботи корумпованого Нафтогазу.

Сьогоднішня спроба забрати державне надбання не перша. 2007 року команда Ющенка намагалася приватизувати ГТС. Не вдалося через дії Тимошенко та депутатів "Батьківщини" в парламенті. Тоді їхній законопроект про заборону будь-яких маніпуляцій із ГТС підтримали 430 нардепів — абсолютний рекорд за всю історію парламенту. Сьогодні Тимошенко вимагає ухвалити закон, який скасувала чинна влада й обіцяє ліквідувати Нафтогаз одразу після перемоги на виборах.

Газовий спекулянт нічого не видобуває і не виробляє. Він лише продає український газ українцям за завищеними тарифами. Корупція та здирництво — ось "секрет успіху" Нафтогазу, чий дохід зрівнявся з доходом російського Газпрому. Того самого, що винен Україні мільярди доларів за рішенням суду. "Ліквідація Нафтогазу й унормування ринку палива зможе знизити тарифи для українців щонайменше удвічі", — каже Юлія Тимошенко.

Нафтогаз побачив у заявах Тимошенко дійсну загрозу, бо ані знижувати тарифи, ані полишати свої посади вони не збираються. Натомість активізували ідейних і проплачених прихильників монополії та завищених тарифів, аби ті у пресі та соцмережах відстоювали Нафтогаз. Дійшло до абсурду. Голова правління компанії Андрій Коболєв заявив, що у разі ліквідації Нафтогазу РФ не віддасть Україні борг за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Попри те, що Україна досі не отримала від росіян грошей, керівництво Нафтогазу вже виписало собі мільярдні премії. Незадовго до прес-конференції Тимошенко, комерційний директор компанії Юрій Вітренко перевів майже $4 млн на рахунок своєї дружини у Ліх­тенштейні.

"Бачу, своєю заявою про наміри ліквідувати Нафтогаз я розворушила осине гніздо, — написала у "Фейсбуку" Юлія Тимошенко. — Росія і Газпром заплатять все до останньої копійки. І гроші підуть не на мільйонні премії керівництву Нафтогазу та не в кишені корумпованої влади. Ці кошти — для людей".

Сергій БИКОВ, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ

Зараз ви читаєте новину «Зупинити крадіжку ГТС і знизити тарифи — реально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі