вівторок, 28 травня 2013 07:15

Жінки заробляють на чверть менше

 

На стосунки між чоловіками та жінками вплинула сексуальна революція, переконана дослідниця історії культури та гендерної проблематики Марія Маєрчик, 43 роки. Для одних це знаменувало початок безладу та розпусти. Для інших — вивільнення сексуальних стосунків.

— Сексуальна революція розглядається в контексті всіх інших звільняючих революцій другої половини ХХ століття — національної, робітничої, — пояснює експерт. — Вона створила нову норму. Тепер хтось може йти в білій фаті та фраку в церкву, хтось влаштувати скромне весілля для своїх, а дехто йде святкувати в гей-клуб. Різноманітність — норма сексуальності.

Чи існує в Україні нерівність між чоловіками та жінками? Вона має просте мірило — представленість жінок в органах влади та їхній дохід. Представленість — сім процентів, доходи — на 25 відсотків  нижчі, ніж у чоловіків. Тож загалом у нас є нерівність.

Поряд із майновою нерівністю існує ще й сексуальна. Наприклад, зґвалтування. Усі ми знаємо про те, що дівчина постійно чомусь "трішки винна" в цьому — одягалась "не так", ходила "не там". Це через те, що наша культура не гласно "розуміє" зґвалтування. Ми наперед шукаємо відповідь на питання: як жінка спровокувала ґвалтівника? Тобто це суспільна легалізація зґвалтування. Тому жінки завжди бояться повертатися пізно, їхати в ліфті з незнайомим чоловіком, мати з собою мобілку чи пізно вертатися додому на таксі. І це не через страх втратити гроші, а через страх зґвалтування. Це при тому, що кожна жінка знає, що більшість чоловіків — нормальні.

Сьогодні йде війна назв. Те, що ліберали, наприклад, називають свободою, консерватори — розпустою. Але у традиціоналістів є слабка сторона — міф про "золоте минуле", до якого вони завжди апелюють. Романтичне уявлення про таке собі добропорядне українське село, про організацію традиційної сім'ї, моралі, яку плекає парафіяльний священик — це байка. Українське село було геть не таким ідеальним.

Зараз ви читаєте новину «Жінки заробляють на чверть менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі