четвер, 23 квітня 2020 06:25

Зеленський ризикує стати найбільшим втраченим шансом у нашій історії

Володимире Олександровичу, рік тому на дебатах ви сказали Петрові Порошенку, що ви — його вирок. Це справді було так. Український народ виніс йому вирок, проголосувавши за вас. Бо п'ятий президент не виконав обіцянок, загруз у брехні, а його оточення — в корупції. Рік вашого президентства дає можливість зрозуміти, який вирок очікує вас.

Коли ми вперше познайомилися, я сказав вам, що вірний цінностям Майдану. Ви запевнили, що ми однодумці. Основними цінності для вас є чесність і справедливість. Але за рік вашого президентства я не побачив їх у політиці.

Навколо вас виріс ліс брехні. Інтриги й обман — частина вашого оточення. Замість покарання винних за вбивство Небесної сотні адвокат Януковича Олександр Бабіков стає першим заступником директора Державного бюро розслідувань, а учасниця Майдану Тетяна Чорновол отримує домашній арешт. Ваші заяви перетворюються на публічну брехню. Говорите про зниження зарплат і премій чиновникам, а їх збільшують. Не покараний жодний корупціонер.

У вас немає влади. Її розтягує ваше оточення, яке думає тільки про себе. Влада — це не посада і не кабінет, а вплив на процеси. Скажіть, який у вас вплив, коли кількість адекватних голів облдержадміністрацій можна порахувати на пальцях однієї руки? Не зрозуміло, що відбувається в СБУ. Де обіцяна реформа про відділення їх від економіки? Після горе-реформ не уявляю, хто зможе зібрати прокуратуру в повноцінний орган.

Я довго думав, у який момент ситуація стала такою. Це зміна Офісу президента. Ви обіцяли з'їхати з Банкової. Але завершилося все нічим. Це була перша ваша зустріч із "системою". Вона перемогла. Вам довели, що жалюгідні барабанні телефони, затхлі коридори, килими і совкові меблі не можна залишити, бо без цього не буде влади. "Система" зрозуміла, що вас можна обманути. Відтоді постійно це робить. Ви не керуєте, це "система" і ваше оточення керують вами.

Ваша проблема номер один — кадри. Вас оточують або некомпетентні друзі, або нелояльні професіонали. За рік не було призначено керівника Національної академії державного управління, де можна було б підготувати нових держслужбовців.

У розвиненому світі джерелом нових кадрів є політична партія лідера. Де ваша партія? Ні осередків, ні членів, ні активу. Навіть до місцевих виборів не готова. Передбачаю, ваше оточення переконує їх перенести.

Попередні президенти не створювали інститути влади, а старалися взяти її під контроль. Наприклад, їм не потрібний був чесний суд, а такий, щоб "порішати". Будувати інститути означає призначати не своїх, а людей із програмами і планами дій.

Ви маєте прийняти довгострокову стратегію. Документ про те, від чого не можна відступати. Стратегія упорядкує хаос, влаштований у державному управлінні гонитвою за швидкими перемогами, які виявилися дешевим популізмом.

Наш народ ніколи ще не видавав такого кредиту довіри, як вам. Нікому в українській історії не снилося мати об'єднаний більшістю народ із волею до змін. Але й платити за цей кредит доведеться відповідно. Ви ризикуєте стати найбільшим втраченим шансом у нашій історії. Це вирок, який чекає на вас.

Президент, який багато брехав, програв вам вибори. Президент, який багато слухав Андрія Портнова, втік із країни. Президент, який у всьому покладався на своїх "любих друзів", закінчив із 5,45% підтримки. Як закінчите президентство ви? Думайте.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський ризикує стати найбільшим втраченим шансом у нашій історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі