понеділок, 18 вересня 2006 17:07

Заборона подарунків хабарництво не викорінить

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Дані міжнародної організації "Транспаренсі інтернешнл" свідчать, що за рівнем протидії корупції Україна на 107-му місці серед 150 країн. Президент Віктор Ющенко подав недавно до Верховної Ради пакет антикорупційних  законопроектів.

Зокрема, у проекті закону "Про засади запобігання та протидії корупції" пропонується заборонити отримувати подарунки голові парламенту та його заступникам, прем"єр-міністрові та членам Кабміну, депутатам рад усіх рівнів, генпрокуророві, головам Нацбанку та Рахункової палати, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, керівництву АРК Крим. Тобто всім бюджетникам, а також працівникам компаній, частка державної власності в яких складає більш як 50 відсотків.

— Корупція — це не подарунки, — стверджує консультант корпорації "Гардарика" Сергій Дацюк, 40 років. — Це, наприклад, преференції для бізнесу, який крутиться навколо чиновника, розплачується за це своїми акціями. А боротьба з усім іншим — просто намагання переключити суспільну увагу з кореня проблеми на її мізерні прояви.

Експерт вважає, що, навпаки, подарунки мають брати, приймати й публічно заявляти. Це нормально. Але чиновник повинен одразу ж презент задекларувати. А крім того, має існувати чітка система градації подарунків. Якщо це, наприклад, гроші, то вони мають іти в дитячі будинки.

— Я б на місті президента краще розбирався не з подарунками. Увагу суспільства слід звертати на пакети акцій, власниками яких є чиновник і члени його родини, — каже Сергій Дацюк.

Корупція — це не подарунки, це — преференції для бізнесу

— Відстежував би, як ці акції пов"язані з ухвалюваними чиновником  рішеннями. Чи не діяв він на користь підприємств, часткою яких володіє. Бо саме це і є справжня нинішня українська корупція.

У президентському законопроекті йдеться і про презенти, які отримують під час офіційних церемоній. Він пропонує передавати їх держоргану, юридичній особі або організації, в якій працює отримувач подарунка.

— Із корупцією потрібно боротися радикальнішими методами, — каже директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 40 років. — Насамперед відокремлювати владу від бізнесу.

На його думку, коли люди при владі заробляють за її допомогою мільйони доларів, то забороняти їм отримувати подарунки за пару тисяч гривень — просто смішно. Положення законопроекту про подарунки свідчать про явний непрофесіоналізм тих людей, які його готували.

— От підтримаємо ми положення про заборону отримувати подарунки, — каже заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності "регіонал" Володимир Сівкович, 46 років. — Але ж їх можна буде отримувати не на роботі, а вдома. Десь на дачах, у ресторанах. Хто за цим буде стежити?

До "антикорупційного пакета" входять і законопроекти "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення" і "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення". У них уточнено поняття корупції, запроваджується експертиза нормативних актів на можливі ознаки корупції. Згідно з законопроектом держслужбовці мають декларувати не лише свої доходи, але й видатки.

— Це гарна ідея, — упевнений колишній народний депутат та член блоку Володимира Литвина Володимир Кафарський, 57 років. — Такі самі вимоги до чиновників давно існують у розвинених демократіях. Наші ж можновладці  зазвичай декларують лише свою зарплату. Хоча потім неозброєним оком видно, що витрачають вони значно більше, ніж офіційно заробляють.

Зараз ви читаєте новину «Заборона подарунків хабарництво не викорінить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі