четвер, 28 липня 2011 10:02

За запис в інтернеті можуть притягнути до відповідальності

Автор: фото з сайта www.telekritika.ua
  Ігор Розкладай: ”Відкритий блог суд може прирівняти до засобу масової інформації, навіть якщо читачів усього 10”
Ігор Розкладай: ”Відкритий блог суд може прирівняти до засобу масової інформації, навіть якщо читачів усього 10”

Суддя Родіон Кірєєв долучив до матеріалів справи Юлії Тимошенко її записи на інтернет-сторінці в соціальній мережі "Твіттер". На думку прокурора Лілії Фролової, у них є зневажливі висловлювання на адресу суду.

— Щоб так казати, прокуророві треба достеменно знати, що Тимошенко особисто писала в "Твіттері". Тобто визначити, з якого комп'ютера вівся запис, установити його обліковий номер, приналежність особі, — зазначає юрист Інституту медіа-права Ігор Розкладай, 29 років. — Якщо все це доведено, суддя визнає записи доказами у справі. Тимошенко ж сама погодилася на долучення записів до справи, підтвердила, що це її блог.

Що можуть інкримінувати Тимошенко?

— Це залежатиме від висловлювань, які вона допускала. За написання прізвища судді з малої літери нічого не буде — в інтернеті чимало людей пишуть так само. А от вираз "маріонетка кірєєв" можна трактувати як звинувачення судді в упередженості.

Яке покарання за це передбачене?

— Суддя може застосувати адміністративне покарання у вигляді штрафу за неповагу до суду. Це 6–12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102–204 грн. — "ГПУ). Або подати позов за образу честі, гідності та ділової репутації.

Чи не ускладнює цим суддя справу?

— Справа Тимошенко перетворилася на виставу. Штовханина, бійки, вилучення журналістів і народних депутатів не свідчать про об'єктивність й не упередженість суду. Залучення записів із "Твіттера" в цьому контексті виглядає не зовсім доречним.

В Україні вже когось судили за дописи в інтернеті?

— Позаторік була справа блогера Олега Шинкаренка, який запитував на своїй сторінці, чи знайдеться у країні хтось, хто б убив президента. Його викликали до суду, брали пояснення. Але до судового розгляду не дійшло — Шинкаренко підписав папір, що більше такого не робитиме.

Є певний міф, що інтернет — це зона свободи, де можна писати що завгодно. Це не зовсім так. Якщо блог відкритий, то суд може прирівняти його до засобу масової інформації, навіть якщо читачів усього 10. Тому до нього застосовується інформаційне законодавство й авторське право. Якщо ж своїми дописами зачепили інтереси третьої особи, то вона має право до вас позиватися і вимагати припинення порушення або відшкодування моральної шкоди.

Зараз ви читаєте новину «За запис в інтернеті можуть притягнути до відповідальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі