пʼятниця, 10 лютого 2012 10:27

За 10 років ціна "тушки" виросла майже у п'ять разів

Автор: фото з сайта www.timer.od.ua
  Вадим Денисенко: ”Записи Забзалюка можуть повторити долю плівок майора Мельниченка”
Вадим Денисенко: ”Записи Забзалюка можуть повторити долю плівок майора Мельниченка”

Нардеп Роман Забзалюк, 51 рік, наприкінці 2011-го вийшов із фракції "БЮТ-Батьківщина". Вступив до провладної депутатської групи "Реформи заради майбутнього", яку очолює колишній "бютівець" Ігор Рибаков. У середу заявив, що за цей перехід отримав $450 тис.

— Не думаю, що Забзалюк блефує, — каже редактор тижневика "Коментарі" Вадим Денисенко, 37 років. — Якщо його слова правда, то підкуп у парламенті цієї каденції коштує півмільйона доларів. За 10 років ціна "тушки" (депутат-перебіжчик до провладних фракцій. — "ГПУ") виросла майже у п'ять разів. 2002-го, коли депутати перебігали з "Нашої України" у більшість під назвою "ЗаЄДУ", говорили, що "тушка" коштує 5 тисяч доларів на місяць. Тепер, якщо вірити словам Забзалюка, — 20-25 тисяч. Очевидно, парламент іде за народом. Адже за десятиліття і мінімальна зарплата виросла у 10 разів.

Кому вигідний цей скандал?

— Це дуже сильний хід опозиції за останній рік. Найбільше цей скандал вигідний Блоку Юлії Тимошенко. Найменше — Рибакову і його групі. Але тільки з моральної точки зору. Скандал ніяк не вплине на виборців Одещини, яких "окучує" цей депутат. Навіть якщо буде доведено, що Рибаков платив гроші, то люди все одно голосуватимуть за Рибакова. Бо ми бачимо, які зараз проводяться "мажоритарні роботи".

У нормальному суспільстві голова Верховної Ради мав би зібрати екстрене засідання після таких слів, провести розслідування. А ми живемо в країні, де для Рибакова ця ситуація — що укус комара.

Може, у владі є люди, зацікавлені у скандалі? Щоб підставити Рибакова?

— Ні, Рибаков не є тією фігурою, яку хтось хоче підставити.

Чи можна назвати ситуацію "касетним скандалом-2"?

— Так. Ми чули всього-на-всього 11 хвилин компромату. Забзалюк каже про 3 години. Уперше йдеться про звинувачення в підкупі депутатів, озвучується реальна цифра.

У нас є депутати-раби. Останні роки планомірно знищували повагу людей до всіх органів влади: до Ради нацбезпеки, до суддів, Верховного суду. Ми так чи інакше знали, що парламент продажний, що там купуються і продаються закони. Але досі офіційного підтвердження цього не було. Якщо інформація буде доведена, то це стане ще одним камінцем в бік влади. У нас немає жодного непідкупного органу влади, якому можна довіряти.

Як цей скандал вплине на сучасну політику? Що змінить?

— Нині він нічого не змінить, бо сама система не хоче змінюватися. Проблему показали, але вирішення поки не видно. Навіть якщо Забзалюк піде у прокуратуру, його записи можуть повторити долю плівок майора Мельниченка. Їх вивчають уже вісім років. Мало людей  сумніваються у правдивості записів, довести це ніхто не збирається. І так само записи Забзалюка — вивчатимуть років зо три, більшість населення вважатимуть їх дійсними, але  юридично зроблять усе так, щоб ніхто нічого не довів.

Чи правильно зробив Забазалюк, що не повернув гроші?

— Хай це буде на совісті Забзалюка. Гадаю, ці гроші залишені для можливого розслідування.

Зараз ви читаєте новину «За 10 років ціна "тушки" виросла майже у п'ять разів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі