вівторок, 07 липня 2009 18:25

"Вступні" довідки про інвалідність перевірятимуть

11 громадських організацій України здійснюватимуть моніторинг вступної кампанії 2009 року. Досліджуватимуть 30 вищих навчальних закладів Вінницької, Донецької, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Львівської, Херсонської областей і Криму.

— Вступна кампанія має бути прозора та відкрита, треба оперативно інформувати абітурієнтів про конкурсну ситуацію, — говорить віце-президент об"єднання "Технології оптимального розвитку особистості" з Кіровограда Алла Волошина, 36 років.

Для дослідження обрали 60 найбільш і найменш рейтингових факультетів у кожному із 30 вузів.

Цьогоріч обов"язковим при вступі до вищого навчального закладу є сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання. До участі в конкурсі допускаються сертифікати з результатами від 124 балів. Однак вузи можуть встановлювати вищу кількість. Таким правом скористалися Києво-Могилянська академія, Університет ім. Шевченка, КПІ, Національний аграрний університет, КНЕУ ім. Гетьмана та Вінницький технічний університет. Наприклад, на журналістику в останньому потрібно мати не менш як 160 балів.

До участі в конкурсі допускаються сертифікати з результатами від 124 балів

— Ми на 11 спеціальностей підняли пороговий бал сертифіката, аби на престижніші спеціальності відібрати кращих, — говорить заступник відповідального секретаря приймальної комісії вінницького вузу Наталя Ляховченко, 44 роки.

Рейтинг абітурієнта визначає комп"ютер.

— Процедура прозора. У списку рекомендованих до зарахування не може бути більше місць, аніж зазначених у плані прийому Міністерством, — продовжує Ляховченко. — Якщо включені до цього списку абітурієнти протягом п"яти днів не приносять оригінали документів, їх вилучають. Натомість зараховують наступних у списку. Жодних додаткових іспитів вуз не влаштовує. Єдине — поза конкурсом йдуть пільговики.

Запитую, чи ретельно перевіряють довідки про інвалідність. Адже "липову" сьогодні можна придбати за 500 грн.

— Торік були випадки, коли батьки штучно робили інвалідами своїх дітей, — каже Алла Волошина. — Сьогодні це перевіряє Міносвіти.

Зараз ви читаєте новину «"Вступні" довідки про інвалідність перевірятимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі