пʼятниця, 07 жовтня 2011 10:32

"Можливо, трьошечку докине сам Кірєєв — за нерви"

Наступного вівторка суддя Печерського райсуду Родіон Кірєєв має почати оголошувати вирок у справі Юлії Тимошенко. Генеральна прокуратура звинувачує колишнього прем'єр-міністра у перевищенні службових повноважень під час укладання газових угод із Росією у січні 2009-го. Просить позбавити її волі на сім років і на три — заборонити обіймати державні посади.

Вадим КАРАСЬОВ, 55 років, директор Інституту глобальних стратегій:

— Вироку 11 жовтня не буде. Владі вигідніше оголосити його на початку грудня — ближче до підписання чи непідписання Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Вигода в тому, щоб побільше виторгувати з Європою, доки з іншого боку Володимир Путін говорить про Євразійський союз. Отже, є сенс тягнути справу.

Перший сценарій — суддя Родіон Кірєєв не приходить на засідання у вівторок. Скажімо, захворів чи з якоїсь іншої причини. Справа стоїть.

Другий — Вища рада юстиції знаходить якісь порушення у судовому процесі й міняє Кірєєва на іншого суддю. Справа повертається на першу стадію: "Підсудна, до вас звертається суд, встаньте, назвіться".

Третій — справу відсилають на дорозслідування. Тимошенко залишається під вартою.

Сценарій четвертий — утеча Тимошенко з Лук'янівського СІЗО — я відкидаю. Цим Юлія Володимирівна зламає у своїй політичній кар'єрі все.

Звісно, Тимошенко не дуже вигідне затягування справи, адже сидіти в тюрмі — справа не з приємних. З іншого боку, вона не погодиться на звільнення як вияв милосердя Януковича.

Вадим СКУРАТІВСЬКИЙ, 70 років, культуролог:

— У чеського фейлетоніста Ярослава Гашека є діалог жителів Праги, які прогулюються вранці катерком по Влтаві. Один питає: "Ми в такому тумані не налетимо на айсберг?" А другий відповідає: "За нинішнього муніципалітету все можливо". Так само і з Тимошенко. Як методами, далекими від юридичних, її відправили до в'язниці, таким же маніром можуть звідти й витягти. Влада на кожному кроці викидає гранично нерозумні експромти.

Коли Тимошенко випускали минулого разу, я першим узяв у неї інтерв'ю для "Радіо Свобода". Першим привітав величезним букетом троянд. Хочу подарувати їй такий самий, хоча вона й не моя політична героїня. Бо тримати її під замком — те саме, що тримати запалений факел, що може спалити всю систему. Стати сигналом до подій, наприкінці яких є громадянська війна.

Олександр ПАЛІЙ, 36 років, політолог:

— Процес можуть тягнути — Кримінальний кодекс, саме судочинство дає для цього підстави. Навіть така суто технічна причина, як нежить у Кірєєва. Варіантів багато, але всі не надто розумні.

Найрозумніше, що влада могла б зараз зробити — організувати помилування Тимошенко. Того ж дня Янукович заявляє: "Вважаю її винною, але пускаю на вибори, бо для мене інтереси країни важливіші, ніж приватні". Що б Тимошенко тоді не казала, усі все розумітимуть.

Тетяна МОНТЯН, 40 років, юрист:

— Рано чи пізно Кірєєв вийде зі своєї нарадчої кімнати. Якщо хтось уже завагітнів, то рано чи пізно народить. Або ж буде викидень.

Вийде Кірєєв із вироком — Тимошенко отримає сім років. Можливо, трьошечку докине сам Кірєєв — за нерви.

Або вийде з ухвалою про поновлення попереднього слідства. Або про повернення справи на додаткове розслідування. Коли це буде оголошено — неважливо. Торги йдуть не навколо того, в чому Тимошенко звинувачують. А навколо чого — простому люду ніхто не скаже.

Зараз ви читаєте новину «"Можливо, трьошечку докине сам Кірєєв — за нерви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі