вівторок, 26 вересня 2017 05:50

Винних у катастрофі малайзійського боїнга засудять заочно

Нідерланди, Австралія, Бельгія, Малайзія та Україна домовилися спільно переслі­дувати винних у катастрофі боїнга на Донбасі. Меморандум про це підписали 20 вересня під час Генеральної Асамб­леї ООН у Нью-Йорку. Тепер його мають схвалити уряди країн.

Домовилися, зокрема, разом фінансувати розслідування. Для цього створять спеціальний фонд. До нього можуть приєднатися й решта держав, громадяни яких постраждали в катастрофі.

Літак рейсу МН17 Амстердам — Куала-Лумпур збили в небі над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Рік тому офіційне слідство встановило: лайнер був вражений із зенітно-ракетної установки "Бук", доставленої з Росії в Україну.

— Ідеться про встановлення істини й досягнення справедливості. Не тільки для загиблих із Нідерландів, а й усіх жертв із 17 країн на п'яти континентах. Винні в цих смертях не повинні залишитися безкарними, — сказав голова МЗС Нідерландів Берт Кундерс, 59 років.

— Правова система кожної країни має свою специфіку. Тепер прийняли рішення, що вони робитимуть винятки для досягнення мети. Створюють механізми, які дозволять винести вироки й виконати їх, — пояснює політолог 62-річний Сергій Тол­стов. — Наприклад, у Нідерландах немає заочного засудження. Вони пішли на те, щоб прописати у своєму праві виняткове його застосування. Імовірно, до підозрюваних, які сидять у Росії, ЛНР чи ДНР. Інакше навряд чи доберуться.

Зараз ви читаєте новину «Винних у катастрофі малайзійського боїнга засудять заочно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі