вівторок, 14 вересня 2010 06:13

Відносини з Євросоюзом рухаються у глухий кут

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Учорашній візит Віктора Януковича до Брюсселя був йому на руку. На тлі звинувачень у проросійській зовнішній політиці й антиєвропейських внутрішніх процесах запрошення президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу на Банкову надійшло вчасно.

Зробив кілька нових фото з керівниками Євросоюзу. Трохи повправлявся у лицемірстві, розповідаючи про пріоритетність євроінтеграції для української влади та її демократичність. Можливо, дізнався, що колишній керівник Єврокомісії Романо Проді є таки італійцем, а не ірландцем, як недавно заявляв у Берліні.

Європейські візити лідера донецьких стають не більше, аніж формальною церемонією. Втім учорашній був покликаний вирішити принаймні одне конкретне питання: розблокувати переговори зі створення глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі. Вони давно перебувають у кризі. І подальший рух залежить від політичної волі української верхівки. Це й буде ще одним тестом на реальну, а не декларативну прихильність Києва європейській інтеграції.

Відверто кажучи, сподівань небагато: іспити на європейськість українська влада послідовно провалює. Умовою для євроінтеграції реформи і демократичний розвиток — тоді як усі дії Януковича продиктовані їхньою вигідністю чи невигідністю для акціонерів режиму. Важко припустити, що цих людей приваблює європеїзація України. Тому Євросоюзу і не просто конкурувати тепер в їхніх очах з Москвою. Та дає дешевий газ, не вимагаючи ані реформ, ані демократії натомість.

Хоча з точки зору розвитку України та економічних вигод запропонована Євросоюзом зона вільної торгівлі — це значно більше й цінніше, ніж дешева російська сировина. У перспективі вона означає доступ українських товарів і послуг до майже 500-мільйонного європейського ринку з його високою купівельною спроможністю. Але у відносинах з Євросоюзом оборудки на кшталт "ви нам газ — ми вам Крим" не діють. Україна повинна досягти європейських норм безпечності товарів та їх якості, здійснити серйозні правові й інституційні реформи. Зрештою, від таких внутрішніх перетворень і вільної торгівлі з ЄС виграли б як українські споживачі, так і товаровиробники.

Наступний раунд переговорів щодо зони вільної торгівлі має відбутися на початку жовтня. Очевидно, тоді й стануть більш-менш зрозумілими справжні результати вчорашнього візиту Януковича.

У відносинах із Брюсселем оборудки на кшталт "ви нам газ — ми вам Крим" не діють

Проте це не єдина проблема у відносинах з Євросоюзом. Іншою, яка вимальовується дедалі виразніше, є утиски демократії та незаконне захоплення донецькими влади. Днями брюссельське інтернет-видання Euobserver.com опублікувало статтю "Поганий запах передує візиту Януковича до Брюсселя". У ній розповідають про останні "демократичні" досягнення режиму, надто про подвиги Служби безпеки: переслідування діячів міжнародних фондів, журналістів. Звичайно, Євросоюз у своїх відносинах із Києвом не зможе не зважати на сповзання країни до авторитаризму — і про це також ішлося вчора у Брюсселі. А оскільки жодних тенденцій до реальної демократизації України немає і навряд чи такі з"являться, то чергова причина непорозуміння неминуча. Це, до речі, може опосередковано вплинути і на перспективи надання українцям безвізового режиму. Поки що ЄС дотримується своєї обіцянки: відповідний план дій мають представити на наступному саміті 22 листопада.

На найближчий час у Януковича заплановані візити до Литви і Франції, зустріч із польським президентом Броніславом Коморовським в Україні. Однак не варто тішитися з такої "проєвропейської" активності лідера донецьких. Відносини України і Євросоюзу швидше рухаються у глухий кут, аніж до якогось позитиву. Для нормального і результативного діалогу слід або Євросоюзу змінитися на гірше, або режиму Януковича — на краще. Та ні те, ні інше не виглядає реальним.

Зараз ви читаєте новину «Відносини з Євросоюзом рухаються у глухий кут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі