вівторок, 04 червня 2019 06:05

Верховний суд заборонив дітям без щеплень відвідувати садок

"Індивідуальний інтерес матері, яка вирішила відмовитися від щеплення, не може бути вищим загальних інтересів інших батьків і дітей, які ризикують заразитися", — йдеться в рішенні Верховного суду України від 17 квітня 2019 року. Днями вердикт оприлюднили в судовому реєстрі. Суд визнав, що заборона відвідувати дитячі садки невакцинованим малятам відповідає закону.

2016 року в місті Славута на Хмельниччині мати нещепленої дитини звернулася до суду. Мовляв, її чаду "перешкоджають здобувати дошкільну освіту". Жінка не довіряє вакцинації. А садок відмовився приймати дитину — згідно зі статтею 15 закону про захист населення від інфекційних хвороб. Славутський міськрайонний суд задовольнив позов матері. Через рік дошкільний заклад подав скаргу. Апеляційний суд Хмельницької області визнав, що дитина не була позбавлена права на освіту. Воно "нерозривно пов'язане з обов'язком проходити профілактичні щеплення, які гарантують безпеку і самої дитини, й оточуючих". Верховний суд підтримав це рішення. Його постанова є остаточною й оскарженню не підлягає.

На початок травня в Україні залишаються нещепленими понад 400 тис. дітей, повідомили в Центрі громадського здоров'я при міністерстві.

— Є проблема свідомої відмови батьків від щеплення. Всесвітня організація охорони здоров'я визначила межу, яка має вберегти колективний імунітет — це 95 відсотків щеплених, — каже заступник директора Центру громадського здоров'я при МОЗ Ігор Кузін, 34 роки.

— В Україні справи покращуються. За минулі два роки охоплення вакциною від кору, краснухи, паротиту зросло майже вдвічі. Загальний рівень вакцинації — близько 91 відсотка. Щеплення від дифтерії та правця отримали 83 проценти дітей до 6 років, від поліомієліту — 88 відсотків від 14 років. Рекомендованого показника ми ще не досягли.

Якщо людина не може щепитися через медичні протипоказання, вона має шанси не захворіти за рахунок колективного імунітету. Та коли рівень вакцинування недостатній, ходити в дитсадок навіть здоровій дитині без щеплень ризиковано. Може захворіти або перенести інфекцію. Рішення суду допоможе підняти рівень охоплення щепленнями.

Раніше в країні не було довгострокової стратегії імунізації. Мали складності із фінансуванням державних програм, нерегулярною поставкою вакцин. Поширився антивакцинальний рух. У батьків виникали сумніви, чи треба це робити. Вони не мали інформації про якість вакцин або думали, що їхня дитина не захворіє. Утворився значний прошарок населення без імунітету до інфекційних хвороб.

Міністерство охорони здоров'я розробило стратегію імунопрофілактики. Це запровадження нових вакцин, перегляд календаря щеплень, роз'яснення. Можливо, у липні уряд її розгляне.

Ще одна проблема — купівля або підробка довідок про щеплення для садків і шкіл. Несправжніх документів про це від 15 до 30 відсотків, на думку експертів.

"В Італії батьків штрафують на суму до 500 євро, якщо ті пускають дітей до школи без щеплень. У Німеччині пропонують штрафувати за це на 2,5 тисячі євро, — написала у "Фейсбук" виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, 56 років. — Працюємо, щоб унеможливити видаНочу підробних довідок. Цьому зарадить упровадження електронної медичної картки. Всі дані про щеплення внесемо в електронну систему. Зникне можливість шахраювати.

Сьогодні отримати вакцину, наприклад проти кору, паротиту та краснухи, в Україні можуть усі. Безоплатно. Є необхідні вакцини. Якісні, закуповуються в найкращих світових виробників. Немає жодних підстав відмовлятися від них чи не довіряти вакцинації".

Можна навчатися вдома чи віддалено

– Заборона Верховного суду відвідувати садок без щеплень для інших судів є узагальнюючою практикою. Нею керуватимуться у подібних історіях, – каже адвокат Антон Зубков, 43 роки.

– Дошкільні заклади тепер матимуть підставу відмовити нещепленим. Ніхто не скасовує права на освіту. Дитина без щеплень може вчитися вдома або віддалено. Тим паче, дошкільна освіта в нашій країні не обов'язкова. Пряма заборона стосується лише перебування невакцинованої дитини з іншими. Бо цим вона ставить під загрозу їхнє здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд заборонив дітям без щеплень відвідувати садок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі