пʼятниця, 23 вересня 2011 08:10

"В Угоді про асоціацію немає безвізового режиму з Євросоюзом"

  Олексій Коломієць: ”Україна приєдналася до багатьох міжнародних конвенцій, які мають законну силу, але в нас не діють”
Олексій Коломієць: ”Україна приєдналася до багатьох міжнародних конвенцій, які мають законну силу, але в нас не діють”

Україна та Європейський Союз у грудні планують підписати Угоду про зону вільної торгівлі — ЗВТ. Це економічна частина Угоди про асоціацію з ЄС. Що отримає країна від підписання цього документа, розповідає президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 49 років.

— Слово "асоціація" створює для українців хибне уявлення про "асоційоване членство". Так називався проміжний етап євроінтеграції для Польщі, Угорщини, Словаччини та інших країн, які приєдналися до ЄС із 2004-го. Зараз цього проміжного етапу не існує.

У нашому випадку Угодою про асоціацію називають документ із двох частин. Перша — загальні політичні декларації, друга — економічна конкретика, власне Угода про ЗВТ. Але асоціація не є етапом до членства України в ЄС. Також у пакеті з асоціацією нема Угоди про безвізовий режим перетину українцями кордонів Євросоюзу, як часто вважають.

Що зміниться після підписання документа?

— Угода мала б відкрити європейський ринок товарів для нас, і навпаки. Тобто виробник чи постачальник послуг уклав контракт із агентом в Україні чи в країні Євросоюзу, і все — забудь про обмеження, роби бізнес.

Насправді Євросоюз збереже торговельні бар'єри на певні групи товарів. Усередині ЄС немає вільної торгівлі. Є так званий "спільний ринок". Це глибоко бюрократизована система регуляцій, договорів і законів, а не вільна торгівля. Тому тривають перемовини про поширення правил гри щодо товарів, послуг і фінансів, процедур і норм "спільного ринку" на Україну. До речі, з дуже обмеженим доступом української робочої сили на ринок ЄС.

Які вигоди стосовно торгівлі ми отримаємо?

— Україна не платитиме мита, коли ввозитиме свої товари до ЄС. До речі, вигода від підписання Угоди з Україною для ЄС невелика, бо одна з головних статей євробюджету — збір мита на зовнішніх кордонах.

Як українським виробникам конкурувати з європейськими?

— Це буде неймовірно важко. Наші виробники до чесної конкуренції не готові. Можливо, європейські поглинатимуть наших, треба бути готовими й до цього. Водночас, ЗВТ є стратегічним документом, бо стимулюватиме українських виробників підвищувати якість товарів. Європейські компанії встановлять свої правила у нас. Тому росіяни з жахом очікують підписання Україною цієї Угоди — їх змусять грати на нашому ринку за міжнародними правилами. Це може мати серйозні економічні наслідки для російських компаній

Європейські концерни відкриватимуть свої заводи в Україні?

— Звісно, адже так було в Центральній Європі. Це корисно, принаймні поменшає безробітних.

Що Угода про ЗВТ дасть українцеві?

— Попервах нічого відчутного. Україна приєдналася до багатьох міжнародних конвенцій, які мають законну силу, але в нас не діють. Чи знизяться ціни, якщо у крамницях побільшає європейських товарів, — невідомо. Як і те, чи купуватимуть українське в ЄС. Усе залежить від економічної погоди.

Коли Угода набере чинності?

— У грудні її спочатку парафують — підписами погодяться зі змістом. Потім кілька тижнів угоду перекладатимуть мовами 27 країн ЄС, і текст знову звірятимуть. Підписання відбудеться за півроку — на новому саміті. Текст мають одноголосно затвердити Рада міністрів закордонних справ, Рада глав держав і Рада Європейського Союзу. Лише після цього почнеться процес ратифікації — голосування у парламентах країн ЄС.

Якщо, приміром, Сейм Польщі й Верховна Рада України ратифікують Угоду, вона відразу почне діяти між країнами?

— Ні, треба чекати на ратифікацію всіма парламентами і Європарламентом.

 

Де діє зона вільної торгівлі з Європейським Союзом

19 країн, зокрема Албанія, Туреччина, Ізраїль, Алжир, Туніс, Єгипет, Південно-Африканська Республіка, Мексика

Хто веде перемовини про ЗВТ

35 країн, зокрема Україна, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Сирія, Лівія, Саудівська Аравія, Катар, Кувейт, Оман, Об'єднані Арабські Емірати, Індія, М'янма, Таїланд, Лаос, Камбоджа, В'єтнам, Сінгапур, Бруней, Філіппіни, Малайзія, Індонезія, Канада, Гватемала, Гондурас, Сальвадор, Панама, Колумбія, Еквадор, Перу, Болівія, Бразилія, Парагвай, Аргентина, Уругвай

 

Зараз ви читаєте новину «"В Угоді про асоціацію немає безвізового режиму з Євросоюзом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі