середа, 11 серпня 2010 07:13

В основу пенсійної реформи слід покласти принцип накопичувального страхування

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Влада взялася підвищувати пенсійний вік, хоч перед виборами обіцяла цього не робити. Після жінок настане черга й чоловіків. Бо ініціатива — виходити на пенсію у 65 років — модна в Європі, а Україна, як знову обіцяє президент, до 2020-го ввійде у двадцятку найрозвиненіших країн.

Іспанія та Німеччина думають підвищувати пенсійний вік із 65 до 67 років, Франція — із 60 до 62-х, а Греція — до 65-ти. Але рівняти Україну на них не можна хоча б тому, що в нас різна тривалість життя. Наші чоловіки на 9–14, а жінки — на 6–8 років живуть менше за іспанців, німців, французів чи греків.

Більше того, очікувану тривалість життя українців влада у недалекій перспективі бачить трохи більшою за 68 років. Тобто після завершення трудової діяльності насолоджуватися заслуженим відпочинком більшості з нас удасться всього три роки. При цьому, майже половина українських чоловіків узагалі не вийдуть на пенсію, бо доживають у середньому лише до 62,3 року.

У радянські часи троє працюючих утримували одного пенсіонера. Ця система пенсійного забезпечення збереглася, тільки змінилося співвідношення — один платить за двох. Із невисоким рівнем зарплат молодше покоління вже не може забезпечити своїми відрахуваннями до Пенсійного фонду гідне життя тим, хто вже на відпочинку. Але пенсійна реформа не може полягати лише в автоматичному підвищенні пенсійного віку. Наслідки від цього стануть незворотними. І вже ні "добробуту громадян", ні "ефективної економіки", про які влада гучно заявляла перед виборами, ми не побачимо.

Потрібні ефективні заходи. Насамперед — навести лад із виплатами зарплати, заборгованість з яких перевалила за 4 млрд грн. Тільки від цього Пенсійний фонд недорахувався 1,3 млрд. Іще майже половину надходжень до пенсійної каси з"їдають зарплати "в конвертах". Роботодавець має отримати від влади жорстке попередження: не заплатив легально своєму працівникові — чекай суворого покарання. Або штраф у 20 мінімальних зарплат, або позбавлення права займатися певним видом діяльності.

В основу реформи слід закласти принцип накопичувального пенсійного страхування. Кожен має працювати на себе й бути впевненим: стільки заробив і спромігся відкласти — стільки й отримає. Для прикладу, відпрацювавши 27 років із зарплатою 3700 гривень, пенсіонер матиме на своєму рахунку понад 383 тисячі й зможе вирішувати, як їх витратити. Якщо ж нічого не змінювати, на утримання пенсіонерів працівникові доведеться віддавати майже половину зарплати.

Надважливе завдання реформи — змінити принципи управління Пенсійним фондом. Куди і як розподіляти його фінанси, мають спільно вирішувати держава, роботодавці та профспілки. Саме такий принцип діє в розвинених країнах Європи. У нас же влада має монополію на Пенсійний фонд, а це породжує корупцію при ухваленні економічно необґрунтованих рішень.


"Підвищення пенсійного віку ускладнить працевлаштування молоді"


До кінця 2010-го уряд підвищить загальний пенсійний стаж і пенсійний вік для жінок. Україна зобов"язалася зробити це в меморандумі з Міжнародним валютним фондом.

Пенсійний вік для жінок зростатиме на шість місяців щороку й до 2020-го сягне 60 років — як і в чоловіків. Мінімальний термін пенсійного страхування при цьому збільшиться з 5 до 15 років. Уряд планує отримати від цього в Пенсійний фонд 2 млрд грн уже наступного року.

— Іншого шляху просто нема. Жодна країна не вигадала іншого способу, як збалансувати фонд пенсійного забезпечення, — каже Елла Лібанова, 60 років, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН. — Другий чинник — забезпечення гендерної рівності. Якщо жінки хочуть отримувати справедливу пенсію, то мають працювати стільки, скільки й чоловіки. Середня тривалість життя жінок після 50 років — 23 роки. Тому пенсійний вік є куди підвищувати.

— Процес підвищення пенсійного віку розтягнутий на 10 років, — продовжує Елла Лібанова. — Так само в часі розтягнеться й  економічний ефект. Але в будь-якому разі люди не аплодуватимуть уряду. До того ж варто зважити на реакцію ринку праці. Підвищення пенсійного віку ускладнить працевлаштування молоді. Тоді виникає запитання: навіщо це потрібно?

Коли запровадять накопичувальну систему пенсійного страхування, і жінкам, і чоловікам можуть підняти пенсійний вік і до 65 років. Але тільки тим, хто зможе взяти участь у цьому страхуванні, тобто молодшим за 35 років.

Олександр ГУНЬКО

Зараз ви читаєте новину «В основу пенсійної реформи слід покласти принцип накопичувального страхування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі