четвер, 26 травня 2011 07:01

Університети усунули від формування змісту освіти

Міністерство освіти, науки, молоді і спорту закінчило роботу над законопроектом "Про освіту".

— У документі внесли деякі наші пропозиції, зокрема щодо поняття плагіату і набуття статусу університету, але загальний дух законопроекту залишається пострадянським, — каже президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт, 45 років. — Понад 100 положень законопроекту регламентують повноваження міністерства щодо університетів. Тобто вони не матимуть автономії і практично усунуті від формування змісту освіти. Міждисциплінарних предметів тепер не викладатимуть, бо навчальний процес, на думку міністерства, має відбуватися за чітким переліком спеціальностей.

Запроваджують третій цикл освіти — рівень "ПіЕйчДі" або доктора філософії. Проте принципових змін нема — кандидатів наук обізвуть докторами філософії.

— Результативність докторантури становить 60 відсотків. Решта науковців  після трьох років творчої оплачуваної відпустки не захищають дисертацію, — додає доктор філології, професор Володимир Моренець, 57 років. — Результативність аспірантури у межах визначених для неї трьох років — 7 відсотків. А взагалі на кандидата захищається лише кожен четвертий. Тобто гроші на стипендії витрачають намарне.

На Заході науку творять в університетах ті, хто навчається, досліджує і викладає. В Україні досі неподолана прірва між наукою та освітою. Здобутки академіків потрапляють в аудиторії за 10 років. За цей час знання старіють.

Загалом політика Міністерства освіти — повернути Україну в імперський російський простір. Це простежується по всіх лініях — у Концепції вивчення історії, викладання літератури і мови. Через тотальний контроль навчальних програм у школах фактично втілюється русифікація на нижчих і середніх рівнях освіти. Єдиної навчальної програми не повинно бути. Вчителю, викладачу треба давати можливість вибирати, ставити акценти.

Зараз ви читаєте новину «Університети усунули від формування змісту освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі