четвер, 17 червня 2021 06:16

Україні пообіцяли членство в НАТО

Автор: REUTERS
  Президент Франції Еммануель Макрон вітає генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберґа під час саміту. 14 червня 2021 року, Брюссель, Бельгія
Президент Франції Еммануель Макрон вітає генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберґа під час саміту. 14 червня 2021 року, Брюссель, Бельгія

"Україна стане членом НАТО і План дій щодо членства буде невід'ємною частиною процесу", — йдеться в документі за підсумками саміту країн Північноатлантичного альянсу в бельгійському Брюсселі 14 червня.

До цього про наміри прийняти Україну в союзники заявляли 2008‑го на з'їзді в румунському Бухаресті. 13 років про це не говорили.

Для вступу Київ має просувати принципи НАТО та реформи.

— Потрібно вичистити корупцію та відповідати іншим вимогам, щоб виконати План дій щодо членства. Зробимо все можливе, аби допомогти Києву в протистоянні з російською агресією, — говорить президент США 78‑річний Джо Байден після саміту. — Членство України залежатиме від того, як проголосують усі члени Альянсу. Їх треба переконати.

— За кілька днів до саміту згадки про План дій не було в декларації. Вигризли в останній ­момент, — каже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, 40 років. — За добрими намірами мають іти дії. Найкраща — надання Києву ПДЧ 2022 року. Ми вже зробили чимало реформ. Не повинні миритися з тим, що окремі країни говорять про них, виправдовуючи своє небажання дратувати Росію.

— Безрезультатний саміт. НАТО знову відмовилося реагувати на агресивні дії Росії в Чорному морі. Щодо України повторили слова 2008‑го, — говорить 49‑річний Михайло Самусь із Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань

— Нам кажуть займатися реформами. Але План дій щодо членства і є інструментом, який допомагає країні підготуватися. Разом з експертами НАТО дозволяє перевірити — які конкретно зміни нам ще треба зробити. Немає жодної причини не дати його.

Наступний саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 2023 року.

— Можливо, тоді отримаємо ПДЧ. Якщо зміниться керівництво країн, які виступають проти. Насамперед у Німеччині, — продовжує Самусь. — Реформи робимо. Зараз розглядають закон про національний спротив. Будуємо систему територіальної оборони. Наш Центр пропонує скасувати радянський призов і запровадити короткий для всього населення. Триває реформа штабів, які найбільше відповідають стандартам армій НАТО. Операція Об'єднаних сил на Донбасі — це теж натівський підхід, а не радянський, коли воювали лише штатні підрозділи. Ухвалили закон про розвідку. На заключному етапі робота над законопроєктом про СБУ. Оновлюється оборонна промисловість. Держ­підприємства зможуть отримувати інвестиції та розробляти продукцію для українських військ і на експорт.

— З подачі влади котиться хвиля ура-перемоги щодо саміту. Але нічого не сталося. Заява, що Україна стане членом Альянсу — риторична, — каже експерт з міжнародних відносин 51‑річний Володимир Горбач. — Влада і президент Зеленський надокучливо звертаються до західних партнерів: "Коли ми будемо в НАТО? Чому не отримали ПДЧ?" Заява Альянсу — відповідь на їхню причепливість.

До цієї декларації ми ще могли сподіватися на вступ до Альянсу без ПДЧ при неординарних обставинах. Цього вже не буде. Короткий шлях для нас закритий.

Зараз ви читаєте новину «Україні пообіцяли членство в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі