вівторок, 03 листопада 2009 18:46

"Україна забезпечена необхідними ліками з потрійним запасом"

Автор: фото: Олександр ПРОКОПЕНКО
  У ніч на понеділок прем’єр Юлія Тимошенко з міністром закордонних справ Петром Порошенком особисто проконтролювали в аеропорту ”Бориспіль” розвантаження літака із 300 тисячами доз швейцарських ліків ”Таміфлю”
У ніч на понеділок прем’єр Юлія Тимошенко з міністром закордонних справ Петром Порошенком особисто проконтролювали в аеропорту ”Бориспіль” розвантаження літака із 300 тисячами доз швейцарських ліків ”Таміфлю”

Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко вимагає від силовиків порушити кримінальні справи проти власників приватних аптек. Вони продають антивірусні препарати за спекулятивними цінами.

У ніч на понеділок прем"єр із міністром закордонних справ Петром Порошенком особисто проконтролювали в аеропорту "Бориспіль" розвантаження літака із 300 тис. доз швейцарських ліків "Таміфлю". Цей препарат успішно бореться зі свинячим грипом. Із початком епідемії 350 тис. доз ліків уже були розвезені по регіонах. Враховуючи нові надходження, Україна забезпечила себе потрійним запасом "Таміфлю". Наступного тижня буде доставлений ще один вантаж швейцарських ліків.

"Таміфлю" відразу направлять у лікарні. Річ у тому, що приймати препарат слід виключно під контролем медиків. І головне — власники деяких приватних аптек сьогодні виступають як мародери, вважає голова уряду. Замість підтримки своїх співвітчизників, вони намагаються нажитися на біді.

— Ми не віддаємо цей препарат в аптеки, оскільки переконані, що почнеться спекуляція, із людей здиратимуть три шкури, — сказала Юлія Тимошенко в аеропорту. — А в лікарнях цей препарат надаватиметься безкоштовно. Його достатньо, щоб забезпечити всі регіони України, — підкреслила.

Для порівняння прем"єр навела цифру: 191 тис. людей сьогодні хворіють на звичайний грип і лише в 14 випадках виявлений "каліфорнійський" грип:

— Напередодні міністр закордонних справ купив цей препарат в аптеці за ціною 600 гривень за упаковку. Це, вважайте, у 10 разів більше деруть ці мародери в приватних аптеках. Я ще раз попереджаю і звертаюся до податкової адміністрації, до Антимонопольного комітету і Держцінінспекції: або ви розберетеся з ціноутворенням — або ваша робота мене не влаштовує, — жорстко розкритикувала підлеглих Тимошенко.

Великою помилкою попередніх років було зробити всі аптеки приватними

Особливо перепало митній службі, до якої в прем"єра багато претензій.

— Не розмитнюйте по таких цінах, а ставте реальну ціну. Мені не потрібні перевіряльники, які взяли в зуби хабар і пішли додому відпочивати! — попередила Юлія Тимошенко. За її розпорядженням перевірку зловживань на ринку ліків здійснюватиме спеціальна координаційна комісія.

У понеділок тільки в Києві закрили 19 аптек. У них не було рекомендованого Мінохоронздоров"я набору ліків, заявив перший заступник міністра охорони здоров"я Василь Лазоришинець.

Щоб зменшити залежність від іноземних постачальників, прем"єр вирішила активно стимулювати вітчизняних виробників ліків і медичного устаткування. Препарати в них купуватимуться за формулою "собівартість +10%". На державну підтримку можуть розраховувати і банки, що вирішили кредитувати український фармацевтичний бізнес.

Прем"єр розповіла: щодня уряд вирішує питання забезпечення лікарень країни необхідними ліками й устаткуванням для боротьби з епідемією грипу.

— Уряд купуватиме за державні кошти все, що визначене в затвердженому переліку, — підкреслила вона.

Для недопущення надалі цінових спекуляцій із життєво необхідними ліками, уряд створить в Україні державну аптечну мережу.

— Великою помилкою попередніх років було зробити всі аптеки приватними. Це означає, що держава не створила спеціальної системи аптек і не може демонополізувати внутрішній ринок, — заявила Юлія Тимошенко й закликала українців у разі захворювання звертатися за допомогою в лікарні. — Приватні аптеки, на жаль, підвели країну в цей важкий епідеміологічний час, а лікарні всім забезпечені й повністю готові приймати хворих.

Прем"єр наголосила, що в Україні має місце епідемія звичайного грипу, яка супроводжується невеликою кількістю лабораторно підтверджених випадків "каліфорнійського" грипу.

Зараз ви читаєте новину «"Україна забезпечена необхідними ліками з потрійним запасом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі