четвер, 13 серпня 2009 18:31

"Україна є викликом для російської влади"

Російський політолог Андрій Окара, 37 років, відзначає, що Москва і Київ роблять все, щоб не було подвійного громадянства. Адже при його введенні мільйони росіян в Україні могли б стати громадянами Росії, і навпаки.

Це створило б для обох держав додатковий клопіт по соціальному, пенсійному і медичному забезпеченню своїх громадян, які живуть в іншій країні. Не говорячи вже про суто політичні виклики — пригадаємо, скажімо, досвід Південної Осетії.

На думку Окари, сучасна Росія — це держава-корпорація. Всі національні інтереси в ній підмінені інтересами владної еліти — нефтегазотрейдерів. Україна ж самим фактом свого існування і своєю політикою є викликом, тому що доводить ущербність багатьох кремлівських пропагандистських штампів. Скажімо, в Росії вважають Сталіна видатним державним діячем і успішним менеджером. А українці заявляють: ваш менеджер — кривавий тиран, який знищив 7 мільйонів наших співвітчизників.

— І деякі російські політичні і навколополітичні персонажі починають говорити, що "з цими хохлами треба щось робити", — говорить Окара. — Тому з"являються заяви про те, що Україна — "помилка історії" і "штучна держава".

Російська пропаганда переконала громадян в тому, що в країні — стабільність і порядок завдяки Путіну, Медведеву і партії "Єдина Росія". Інших точок зору в масовій свідомості не існує. А Україна показує, що, скажімо, при президентові Ющенку прем"єром може стати і його опоненти - Янукович і Тимошенко. Тобто у всіх своїх проявах Україна є викликом для російської владної корпорації, — продовжує Андрій Окара. — Саме цим Україна може бути привабливою для багатьох російських громадян. Я особисто знаю людей в Росії, які хочуть мати друге громадянство, — українське — як p етнокультурних, так і з політичних міркувань.

Зараз ви читаєте новину «"Україна є викликом для російської влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі