четвер, 16 квітня 2020 07:20

"Українці ще не звикли до патріотичних свят"

Автор: Сергій Демчук
 

— Лише кожен п'ятий українець найперше відзначає День Незалежності. Тоді як у США і в багатьох країнах це свято найшанованіше, — каже гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир ­Паніотто, 73 роки.

Із 2018-го кількість українців, які називають Великдень, Різдво та Новий Рік улюбленими святами, зменшилася з 82 до 77%, з 81 до 79% і з 79 до 74% відповідно, свідчать дані опитування КМІС. Шанувальників Міжнародного жіночого дня лишилося 40 із позаторішніх 45%. Побільшало українців, які найперше обирають День Незалежності — з 16 до 19%. Так само День захисника України — з 11 до 13%.

— Суперечка патріархатів через томос могла підірвати довіру до церков і трохи знизити увагу до релігійних свят, — продовжує Володимир Паніотто. — День Конституції відзначають усього 7 відсотків. Будь-яка нова влада пристосовує Основний закон як інструмент, змінює його. Якщо депутати Верховної Ради не поважають Конституцію, то як це робитимуть люди? Прикро і за День захисника, бо в країні війна.

— Тенденція до того, що менше українців відзначають релігійні свята, свідчить про тяжіння до раціонального підходу до життя, — вважає соціолог Євген Головаха, 69 років. — До національних і патріотичних свят українці ще не звикли. Влада має більше їх популяризувати. Ще не знайшли яскравих способів святкувати День Конституції і День захисника. Але перспективу Україна матиме, коли найперше відзначатимемо державницькі свята. Це швидше станеться, коли будуть успіхи у війні, зростання загального благополуччя.

Зараз ви читаєте новину «"Українці ще не звикли до патріотичних свят"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі