пʼятниця, 14 травня 2010 04:34

Українцям дозволять мати травматичну зброю

Парламент схвалив у першому читанні Закон "Про обіг зброї невійськового призначення". За ним дозволяють громадянам із 21-річного віку мати для самозахисту травматичну зброю — що калічить, але не вбиває. Також проект закону передбачає зменшення віку громадян, які мають право володіти нарізною мисливською та спортивною зброєю з 25 до 21 року.

Нині володіння зброєю регулює наказ Міністерства внутрішніх справ N622. Він  недосконалий, бо дозволяє трактувати його положення неоднозначно.

— Новий закон детально прописує, що таке зброя, які є її види та як нею користуватися для самооборони, — каже голова наглядової ради Української асоціації власників зброї 40-річний Георгій Учайкін. — Закон спрощує процедуру отримання дозволу на зброю. Наприклад, якщо людина зібрала всі необхідні документи, то не видати дозвіл на володіння зброєю не мають права. Людина матиме підстави захистити в суді право мати мисливський карабін.

Експерти одностайно визнають, що потреба в законі "Про обіг зброї" давно назріла.

Перелік дозвільних документів не зміниться

— Зараз травматичну зброю в Україні можуть мати журналісти й члени угруповань з охорони громадського порядку й державного кордону. Але коли людина виходить із цих угруповань, то процедури вилучення в неї травматичної зброї немає, — каже президент української Федерації працівників недержавних служб безпеки Сергій Шабовта, 54 роки. — Але юристи мають ще попрацювати над підзаконними актами нового закону. Наприклад, треба чітко роз"яснити питання, в якому випадку можна застосовувати зброю. Бо фраза "захист від злочинних посягань на життя, здоров"я, житло чи майно" — розмита.

Колишній начальник управління внутрішньої безпеки МВС 62-річний Микола Черевичний вважає проект закону недосконалим:

— Масова доступність зброї може становити небезпеку для суспільства, бо побільшає випадків незаконного її застосування. Дуже важливий недолік — законодавці пропонують дозволити спортивну зброю учасниками спортивних організацій. Але спортивна зброя буває не тільки травматична, а й нарізна. Є ризик, що люди спеціально створюватимуть спортивні організації, щоб отримувати "стволи".

Перелік дозвільних документів на зброю не зміниться: паспорт, заява, довідка про стан здоров"я, довідка про проходження курсів поводження зі зброєю при МВС.

Озброєних людей побільшає вп"ятеро

Близько 2 млн українців володіють зброєю невійськового призначення. Голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін припускає, що після ухвалення закону кількість збільшиться до 10 млн:

— У Сполучених Штатах на 281 мільйонів жителів припадає 300 мільйонів стволів. Населення будь-якої європейської країни озброєне на 50 процентів. Гадаю, українці у прагненні "захистити свою хату" задніх пасти не будуть.

Зараз ви читаєте новину «Українцям дозволять мати травматичну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі