четвер, 23 вересня 2021 06:35

"У всіх російських партій — один куратор. Вибори не мають значення"

Автор: GETTYIMAGES
  Жителі Донецька їдуть у Ростовську область для голосування на виборах до російського парламенту. 17 вересня 2021 року
Жителі Донецька їдуть у Ростовську область для голосування на виборах до російського парламенту. 17 вересня 2021 року

— Російська влада сформована чекістами та кримінальними авторитетами. Якщо у в'язниці коронували злодія в законі, а інший корони позбувся — для кримінального світу це має певне значення. Але для людей, яких вони грабують, — жодного. Те саме і з російськими виборами, — каже публіцист 54-річний Віталій Портников.

19 вересня в Російській Федерації завершилося триденне голосування до Державної думи — нижню палату Федеральних зборів. Половину з 450 депутатів обирали за пропорційними списками, інших 225 парламентарів — у мажоритарних округах, в один тур. Голосування розтягли на три дні. Також запровадили електронне голосування й відмовилися від камер спостереження на дільницях. Це сприяло численним порушенням. Зокрема вкиданню бюлетенів, заявили незалежні спостерігачі.

Партія президента РФ Володимира Путіна "Единая Россия" набрала 49% голосів, Комуністична — 19%, "Либерально-демократическая" Жириновського і "Справедливая Россия" — по 7%. Уперше з 2003 року до Думи пройшла ще одна політсила — правоцентристська партія "Нові люди". Отримала 5%.

По одномандатних округах "Единая Россия" перемогла в 198-ми. Кандидати від КПРФ виграли в дев'яти округах. "Справедливая Россия" — у восьми. ЛДПР — у двох. "Родина", "Партия роста" і "Гражданская платформа" — в одному. Також у Думу проходять п'ятеро самовисуванців. 21 вересня Центральна виборча комісія Росії опрацювала 100% бюлетенів. Явка становила майже 52%. За попередніми підсумками, "Единая Россия" збереже конституційну більшість. Отримає не менш як 300 місць.

— Немає значення, яка кількість голосів у "Единой России" чи якоїсь іншої політсили. Це все партії влади. У принципових питаннях завжди підтримують лінію Кремля. У всіх — один куратор. Це заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, — говорить Віталій Портников.

— Підсумки виборів були узгоджені наперед в адміністрації президента. Це ілюзія процедури. Жодних наслідків вибори не матимуть. У Радянському Союзі та країнах соцтабору також відбувалися парламентські голосування. Явка перевищувала теперішню. Бо радянські люди могли прийти на дільниці й придбати дефіцитні речі. Це свято ніяк не стосувалося політики. Громадяни були у внутрішній окупації. Те саме можна сказати про сучасне російське суспільство.

Голова"Единой России" ­Дмитро Медведєв не приїхав у штаб партії після виборів через хворобу. Не прийшли глава міноборони Сергій Шойгу й міністр закордонних справ Сергій Лавров. Є конфлікт?

— Довкола трону постійно відбуваються інтриги. Але російську політику визначає одна людина — Путін. Він радиться з найближчим оточенням — представниками силових структур та олігархами. Кажуть, що послабився вплив Медведєва. Це теж нічого не означає. За кілька років до смерті Сталіна знизилася впливовість Георгія Маленкова. Але коли той помер, Маленков став біля керма СРСР. Усе залежить від Путіна та кланових домовленостей.

Чи можуть ці вибори мати якісь наслідки для України?

— Для нас символічне значення має участь жителів Донецької та Луганської областей, що отримали паспорти РФ (за електронною системою проголосували майже 150 тис. жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей, за даними російської влади. Три дні жителів Донбасу відвозили голосувати в Ростовську область. Організували 825 автобусних і 12 залізничних рейсів. Міністерство закордонних справ України засудило протиправне проведення Росією виборів в ОРДЛО і на окупованій території Криму. ЄС, США, Велика Британія, Польща, Туреччина не визнали голосування на захоплених українських територіях. — ГПУ).

Кремль намагається показати, що вводить захоплені райони до свого політичного простору. Як колись Придністров'я й Абхазію. Але не йдеться про включення до складу Росії. Формально вони входять до інших держав, а насправді належать РФ. Наступний крок — збільшити захоплені території. Думає, які ще землі можна відірвати від України. Ймовірно, цілі покоління українців виростуть в атмосфері конфлікту. Житимемо з цією реальністю наступні десятиріччя.

Зараз ви читаєте новину «"У всіх російських партій — один куратор. Вибори не мають значення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі