пʼятниця, 07 червня 2019 07:45

У першому закордонному візиті президент не підняв жодної гострої теми

Автор: REUTERS
  ”Добрий, теплий, нормальний дядько. Розумна людина. Класний такий мужик”, — розповів 5 червня в ефірі каналу ”1+1” президент України Володимир Зеленський про враження від зустрічі з главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Відбулася напередодні у Брюсселі
”Добрий, теплий, нормальний дядько. Розумна людина. Класний такий мужик”, — розповів 5 червня в ефірі каналу ”1+1” президент України Володимир Зеленський про враження від зустрічі з главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Відбулася напередодні у Брюсселі

— Україна в Євросоюзі — це смерть російського імперського проекту, потужний удар по авторитаризму, шлях до демократичних змін у Росії та на всьому пострадянському просторі, — каже 41-річний Володимир Зеленський на зустрічі у Брюсселі з головою Європейської Ради Дональдом Туском. 4–5 червня президент України здійснив свій перший офіційний закордонний візит.

Зустрівся також із генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом, керівником Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, польським президентом Анджеєм Дудою.

НАТО збільшить свою присутність у Чорноморському регіоні, каже генсек Альянсу Єнс Столтенберг, 60 років:

— Москва має звільнити українських моряків і кораблі, захоплені біля Керченської протоки. У липні з Україною проведемо додаткові навчання. Продовжуватимемо фінансову підтримку. Буде більше кораблів і літаків. Члени Альянсу вже зобов'язалися дати 40 мільйонів євро.

— Курс України на членство в ЄС та НАТО закріплений у Конституції. Це наш незмінний пріоритет, — каже Володимир Зеленський. — Агресія Росії залишається основним викликом для євроатлантичної безпеки. Ми готові до перемовин із Москвою. Готові виконувати Мінські домовленості. Але в першу чергу маємо бути здатні захиститися. Один із моїх пріоритетів — реформа Служби безпеки, розвідувальних органів, оборонно-промислового комплексу, цивільного контролю у секторі безпеки й оборони.

— Головне — що ми не почули про вступ України в НАТО лише після референдуму. Якби Зеленський зробив таку заяву, це означало б, що ми блокуємо перемовини з Альянсом, — говорить політолог 41-річний Віктор Таран.

— Зовсім не говорили про посилення санкцій проти Росії. Європейські розклади сил не сприятливі до України. Австрія, Італія, Франція вже в червні готові скасувати обмеження проти Москви. А Зеленський нічого про це не сказав. Також не почули його думок щодо будівництва Північного потоку-2 (газопровід із Росії до Німеччини в обхід України. — ГПУ).

Президент Зеленський не підняв жодної гострої теми. Напередодні виборів у Верховну Раду боїться втратити якусь частину електорату. За правильного підходу вже у грудні на саміті НАТО могли б отримати план дій щодо членства. Затримкою скористається Росія, аби це питання заблокувати. Зберігаючи свої рейтинги, він втрачає наш час.

Зараз ви читаєте новину «У першому закордонному візиті президент не підняв жодної гострої теми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі