вівторок, 11 серпня 2009 17:12

У падінні гривні Тимошенко не винять

Чверть українців вважають, що курс гривні коливався з вини президента Віктора Ющенка. Кожен п"ятий опитаний провину за нестабільний курс гривні покладає на підзвітний главі держави Національний банк. Кабмін вважають крайнім у цій ситуації лише 15,2% українців. Такі дані оприлюднив Інститут Горшеніна.

Основною причиною знецінення гривні українці називають неправильну політику держави. Майже третина опитаних бачать причину стрибків курсу національної валюти в спекуляціях і махінаціях на валютному ринку. Майже чверть — у світовій кризі. Кожен п"ятий респондент вважає, що причиною девальвації гривні є важка ситуація в українській економіці. Стільки ж пов"язують здешевлення гривні з початком передвиборної кампанії.

Політичними причинами пояснюють падіння гривні й експерти. Зокрема, до коливання національної валюти могло призвести втручання глави держави в дії Нацбанку. Головна мета – зганьбити репутацію уряду. За словами першого президента України Леоніда Кравчука, глава держави і голова НБУ Володимир Стельмах грають в одні ворота: вони багато часу проводять за переговорами, про результати яких нікому не повідомляють.

Опонентам Тимошенко не дають спокою її успіхи на економічному терені: дефолта не сталося, пенсії, зарплати, стипендії стабільно виплачують, виконується держбюджет. Навіть за російський газ Україна розплачується вчасно.

— Щоб поглибити кризу, дехто заради крісла готовий валити гривню нижче плінтуса, свідомо руйнуючи стабільність національної валюти, — вважає Леонід Кравчук.

Глава держави і голова НБУ грають в одні ворота

Політичні ревнощі, на його думку, розпалює і факт успішного завершення переговорів українського прем"єра із главою Міжнародного валютного фонду щодо надання Україні кредиту в $16,5 млрд. Опоненти Тимошенко і тут намагаються зганьбити її репутацію, намагаючись звинуватити в нецільовому використанні цих коштів. Насправді ці гроші намагаються привласнити власники банків, на відновлення яких, кредитні кошти і повинні були піти. НБУ грає на руку спекулянтам.

Як було з першим траншем МВФ? Нацбанк обмежив своє втручання у валютний ринок і курс долара піднявся до 8,12 грн, а потім опустився до 7,67. Водночас банк "Надра", який відносять до сфери впливу Дмитра Фірташа, отримав від НБУ нечувану суму допомоги — $7 млрд. Тоді голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Гриценко запитав у Володимира Стельмаха: "Чи правда, що як тільки ці гроші надійшли в банк, 2,8 мільярда опинилися на рахунках деяких донецьких юридичних осіб?" Виявилося, правда.

У цілому економічних причин для падіння курсу національної валюти немає. Про це серед інших експертів говорить і екс-глава НБУ Сергій Тігіпко:

— Усе залежить тільки від професіоналізму Національного банку. Голові Нацбанку має довіряти населення.

А такої довіри, як ми бачимо з результатів соціологічних опитувань, на жаль, немає.

Зараз ви читаєте новину «У падінні гривні Тимошенко не винять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі