четвер, 17 червня 2010 19:33

"У Міністерстві закордонних справ існує злочинна група, яка продає старі паспорти"

Минулого тижня у невизнаній Придністровській Молдавській республіці помічники нардепа-"регіонала" 49-річного Василя Грицака купили підроблений український закордонний паспорт.

— Заплатили за нього 5 тисяч доларів, — розповідає. — Паспорт зразка 1994 року. Таких Україна не випускає з 2007 року. Старі паспорти слабо захищені. В них без проблем можна переклеїти фотокартку. Для цього варто провести праскою по плівці над фотографією, і вона відклеюється. Можна вклеїти будь-яке фото, а прізвище залишити.

Депутат каже, за ініціативою Міністерства закордонних справ 16 червня Кабмін видав постанову, за якою Міністерство фінансів має оплатити виготовлення 50 тис. бланків таких паспортів на поліграфічному комбінаті "Україна". Хоча, за вимогами Євросоюзу, документи старого зразка видавати не можна.

— У МЗС з 1994 року існує злочинна група, яка продає паспорти, — говорить Грицак. — Коштують вони від тисячі до 10 тисяч доларів. Таким чином, на 50 тисячах паспортів можна заробити до 300 мільйонів доларів. Із цією злочинною групою розбереться СБУ. Тут треба навести порядок.

Уже цього року український парламент прийме необхідне законодавство, яке узаконить біометричні паспорти

Депутат пояснює, що завдяки таким документам представники злочинних угруповань з Кавказу потрапляють до Європи та Росії. Зазначає, що 2009 року затримали кількох кримінальних авторитетів, які мали закордонні паспорти громадян України.

Продаж українських, російських і молдовських закордонних паспортів у Придністров"ї поставили на потік різні агентства. Про це свідчить журналістське розслідування інформаційного агентства "Наш продукт".

— Вони широко рекламують свої послуги у газетах, — зауважує генеральний директор агенства Олександр Драніков. — У містах є безліч фотоательє, де роблять фото для українських закордонних паспортів.

Драніков показує відео, на якому в українському консульстві в Молдові журналістам відмовляють у виготовленні паспорта та перенаправляють до одного з приватних агентств. Мовляв, там їм допоможуть придбати документ.

Василь Грицак говорить, що вже цього року український парламент прийме необхідне законодавство, яке узаконить біометричні паспорти. через це схеми МЗС будуть недійсними. Депутат уважає, що виготовлення закордонних паспортів має замовляти Міністерство внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «"У Міністерстві закордонних справ існує злочинна група, яка продає старі паспорти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі