вівторок, 23 серпня 2011 00:30

Три мільйони заробітчан не повернулися додому

Після фінансової кризи 2008-го українці почали рідше повертатися додому із заробітків. Шукають будь-якої нагоди залишитися за кордоном, бо вважають, що в Україні буде дедалі гірше. Про це каже директор Інституту демографії й соціальних досліджень Елла Лібанова, 61 рік:

— Половина наших трудових мігрантів працюють у Росії. Тут спостерігається зворотна міграція: люди поїхали, попрацювали, повернулися — і знову на заробітки. А от коли українці виїжджають у країни Євросоюзу — Польщу, Португалію, Іспанію, Італію, то повертаються значно рідше. Таких, що працюють там понад 10 років і не втрачають українського громадянства, близько трьох мільйонів. Вони не повертаються, бо мають складнощі з отриманням робочої візи і в'їздом у країни Євросоюзу. Офіційна статистика розбігається із нашими даними. Державна міграційна служби каже, що з країни виїхали 83 тисячі заробітчан.

Мігранти з України — бажана робоча сила для роботодавців, додає директор соціологічної служби Центру Разумкова — 36-річний Андрій Биченко.

— Від часів проголошення незалежності влада тільки те й робила, що підтримувала великий бізнес. Тому висококваліфіковані наймані працівники, схильні до підприємництва люди виїжджають і покращують демографічну ситуацію за кордоном. Україна натомість отримує проблему дітей без батьків.

Скасування віз спричинить масову трудову еміграцію

— Полегшення виїзду за кордон призвело до того, що понад шість мільйонів наших громадян працездатного віку не працюють в Україні. Якщо взагалі скасувати візовий режим, тоді всі охочі масово поїдуть на заробітки, бо там платять більше. Це підказує досвід країн Балтії, Болгарії, Польщі, — зазначає екс-міністр економіки Віктор Суслов, 56 років.

Для заробітчанина і його рідних це, може, й непогано, але державу таке явище руйнує. Україна зіткнеться з браком робочої сили. Уже зараз промисловому підприємству важко знайти кваліфікованого токаря, слюсаря. Трудові мігранти сплачуватимуть до пенсійних фондів за кордоном. А хто утримуватиме українських пенсіонерів?

 

Зараз ви читаєте новину «Три мільйони заробітчан не повернулися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі