середа, 01 червня 2011 08:59

Третьої світової війни не буде

Автор: фото з сайта www.arraid.info
  В’ячеслав Швед: ”Відбувається крах старої колоніальної системи формату Сходу, який арабам нав’язали два століття тому”
В’ячеслав Швед: ”Відбувається крах старої колоніальної системи формату Сходу, який арабам нав’язали два століття тому”

З початку року хвиля народних заворушень і протестів охопила 16 арабських та африканських країн. В арабському світі відбувається якісна трансформація, яка визрівала десятиліттями, зазначає завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень В'ячеслав Швед, 61 рік.

— Цей світ відновлює свою культурну ідентичність, повертається на тисячу років тому, коли розквітла арабо-ісламська цивілізація. Але це відбувається на якісно вищому щаблі, на основі справедливості, захисту прав людини, толерантності, повазі до всіх релігій і здобутків цивілізації. Це цінності ісламу ХХІ століття, який не має нічого спільного з терористами, ваххабітами, священною війною чи "Аль-Каїдою". То все було реакцією на пригнічений стан ісламського світу. Його вирощували в арабських країнах для того, щоб перешкодити поширенню соціалістичних і марксистських ідей, щоб люди не боролися за свої права та свободи.

В арабських країнах на перші ролі виходять помірковані політичні сили, а не ісламістські. Цей процес буде важкий. Революції у Тунісі та Єгипті перемогли досить швидко і безболісно. Але нова хвиля "арабської весни", яка поширилася до Перської затоки, характеризується важкою боротьбою у Лівії, Ємені, Сирії.

Головна тенденція — відбувається крах старої колоніальної системи формату Сходу, який арабам нав'язали два століття тому.

Арабські країни потягнуть за собою на якісно нові параметри розвитку увесь ісламський світ. За своїм економічним потенціалом арабський світ може перетворитися на структуру типу БРІК (союз держав, економіки яких швидко розвиваються: Бразилії, Росії, Індії та Китаю. — "ГПУ").

В адміністрації президента США усвідомлюють нову роль арабського світу. Президент Барак Обама нещодавно висловив бачення процесів, які відбуваються на Близькому Сході. Сполучені Штати вирішили надати арабським країнам допомогу для переходу до демократії. До цього долучаться решта країн Великої вісімки. США і Європа усвідомлюють необхідність нового формату відносин з арабським світом. Він перетворюється на активного суб'єкта світового розвитку і вимагає рівноправного становища в людській цивілізації. Якщо це станеться, то відносини між Заходом і Сходом сформують новий світовий баланс. Третьої світової війни, яку передрікали деякі провидці, не буде.

Проте не в усіх арабських країнах відбудеться революційна зміна влади. Деякі уряди під впливом заворушень у сусідів починають швидко проводити політичні й економічні реформи, не чекаючи народного збурення.

Зараз ви читаєте новину «Третьої світової війни не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі