пʼятниця, 16 березня 2018 07:40

"Трамп позбавляється людей, пов'язаних із Росією"

Автор: REUTERS
  Рекс Тіллерсон після оповіщення про звільнення з поста держсекретаря провів телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. ”Найважливіше забезпечити упорядкований перехід у той час, коли національна безпека стикається з загрозами”, — сказав він. Повідомив, що не знає причину звільнення. Мовляв, був налаштований продовжувати роботу в Держдепі
Рекс Тіллерсон після оповіщення про звільнення з поста держсекретаря провів телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. ”Найважливіше забезпечити упорядкований перехід у той час, коли національна безпека стикається з загрозами”, — сказав він. Повідомив, що не знає причину звільнення. Мовляв, був налаштований продовжувати роботу в Держдепі

13 березня президент США Дональд Трамп звільнив із посади держсекретаря Рекса Тіллерсона. На його місце призначив колишнього директора Центрального розвідувального управління Майка Помпео. Відставку пояснив розбіжностями у питаннях зовнішньої політики.

65-річний Рекс Тіллерсон очолював Держдепартамент із 20 січня 2017-го. Перед тим 22 роки керував нафтовою компанією "ЕкссонМобіл", що входить у десятку найбільших у світі. Перші чутки про його відставку з'явилися півроку тому.

— За мого перебування на посаді провели гарну роботу для покращення відносин США з Китаєм та стримування прогресу північнокорейської ядерної програми, — сказав Тіллерсон після звільнення. — Чимало зусиль слід докласти, аби відповісти на тривожну поведінку РФ. Москва має ретельно зважити, наскільки її дії відповідають інтересам російського народу й світу в цілому. Продовження нинішнього курсу призведе до поглиблення ізоляції Росії.

Новому держсекретареві Майку Помпео —54 роки. Він очолював Центральне розвідувальне управління, а до того працював у Конгресі.

— Рекс Тіллерсон неодноразово висловлював незгоду з політикою Дональда Трампа. Перш за все — зовнішньою, — говорить директор Інституту зовнішньої політики 64-річний Григорій Перепелиця.

— Тіллерсон був пов'язаний із великими корпораціями. Не має психології чиновника, змушеного тримати думку при собі й керуватися чиїмись наказами. Президент підбирає найбільш відданих йому людей, які виконуватимуть його волю.

Друга причина звільнення — Трамп і Тіллерсон контактували з російськими представниками. Москва намагалася нав'язати їм свої інтереси. Це стало предметом скандалу й розслідування. Тепер Трамп намагатиметься уникати людей, пов'язаних із Росією. Йому потрібно реабілітуватися. Оскільки Федеральне бюро розслідувань продовжує колупатися в цих підозрах.

"Тіллерсон не виявився чудовим переговірником і успішним управлінцем, — пише у "Фейсбуку" політолог 24-річний Микола Бєлєсков. — Він пересварився з багатьма в адміністрації президента. З літа 2017-го був на ножах із самим Трампом. У багатьох питаннях їхні погляди розходилися. Щодо позиції в українсько-російському конфлікті Тіллерсону можна ставити "п'ятірку".

— Трамп хотів використати зв'язки Тіллерсона з російською елітою й особисто з Путіним (2013 року президент РФ вручив Тіллерсону орден Дружби за внесок у зміцнення співпраці між країнами в енергетичному секторі. — ГПУ), — вважає політолог 40-річний Віктор Таран. — Через нього Трамп планував поступово просувати політику скасування санкцій щодо Росії. Але інституції США і Республіканська партія не дали президентові це зробити. Вони все більше віддаляють його від РФ і змушують запроваджувати нові обмеження. Отже, Трампу потрібна людина, яка проводила б антиросійську політику.

Зараз ви читаєте новину «"Трамп позбавляється людей, пов'язаних із Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі