четвер, 02 листопада 2006 18:16

Тіньовий уряд починає діяти

Організований власниками футбольних команд, і водночас найбагатшими людьми держави, круглий стіл із проблем українського футболу — то була зустріч справжніх керівників країни. Якщо раніше подібні зібрання ініціювала влада, то нині представники найбільших фінансово-промислових груп можуть обійтися без посередництва президента чи прем"єра.

Доки експерти з подачі Тимошенко обговорюють технологію роботи "тіньового уряду", справжній тіньовий кабінет обговорив поточну політичну та соціально-економічну ситуацію. А також шукав відповіді на нові виклики і можливості, які з"явилися у великого бізнесу після того, як набула чинності політреформа. Не секрет, що розбалансованість системи влади грає на руку саме тим, кого прийнято називати олігархами. Вони в обмін на свої ресурси формують позицію в сфері державної політики та наймають собі політичний топ-менеджмент — президентський Секретаріат, Раду нацбезпеки і оборони, Кабмін, Верховну Раду. Це повторює ситуацію 1996–1998 років у Росії, де державні рішення теж приймало вузьке коло наближених до Бориса Єльцина олігархів. Власне, і сама "готельна вечеря" до деталей нагадує епохальну зустріч російських олігархів у "Редіссон-Слов"янській" у Москві 1996 року. Тоді було розпочато відлік так званої  семибанкірщини — дворічної безроздільної влади семи найбільших фінансово-промислових груп Росії.

Намагатися вести власну гру буде Віктор Пінчук

У нашій ситуації основні тенденції такі.

По-перше, перерозподіл власності. Слабкіші представники великого і середнього бізнесу будуть змушені поділитися своїми активами з трьома корпораціями: "Сістем капітал менеджмент" Рината Ахметова, Індустріальним союзом Донбасу Сергія Тарути і "Приватом" Ігоря Коломойського. Намагатися вести власну гру на виживання в умовах нового "олігархічного тріумвірату" буде Віктор Пінчук зі своїм "Інтерпайпом". Ця тенденція відзначатиметься рейдерськими атаками, тобто силовими захопленнями підприємств. Вони мають показати, хто в домі господар. Тільки цього року, за неофіційними оцінками, таких акцій було десь три тисячі. Проте кримінальної війни зразка початку 1990-х не буде — в цьому не зацікавлені реальні господарі країни. У випадку дотримання нових правил гри її учасниками навряд чи ми побачимо і "олігархічні війни" на кшталт російських 1998–1999 років.

По-друге, політики з часом намагатимуться повернути втрачені внаслідок внутрішніх протиріч та недосконалості політико-правової системи можливості впливу на ситуацію і спробують підпорядкувати собі фінансово-політичні групи. Так, як це було за часів Леоніда Кучми. Для цього знадобиться скасувати конституційну реформу. Проте не варто розраховувати на появу "українського Путіна". Повернути представників влади і великого бізнесу в цивілізовані форми співіснування нині спроможні хіба що зовнішні чинники чи економічна криза, що позбавить олігархів вирішального впливу на українську економіку.

Зараз ви читаєте новину «Тіньовий уряд починає діяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі