вівторок, 23 лютого 2010 18:29

Тігіпку і Яценюку невигідно очолювати уряд

Тігіпку і Яценюку невигідно очолювати уряд

Віктор Янукович заявив про те, що у Верховній Раді практично домовлено про нову коаліцію.

Без "Нашої України — Народної самооборони" створити її "регіонали" не зможуть. Зважаючи на стан фракції "нунсівців", складно уявити, як саме можна сконцентрувати у ній більшість. Якщо ж на частину НУ-НС вплине Юлія Тимошенко, то це може остаточно паралізувати цю фракцію. І до коаліції з Партією регіонів вона буде нездатна.

Упевненість Віктора Януковича у формуванні нової більшості пояснюється тим, що посаду прем"єра він готовий запропонувати Сергієві Тігіпку чи Арсенієві Яценюку. Обидва не викликають політичної алергії у "помаранчевих", як, наприклад, Микола Азаров. За задумом, саме цей аргумент мав би схилити представників НУ-НС до ризикованої коаліції з "Регіонами".

Але чи погодяться на прем"єрство за такої коаліції Тігіпко і Яценюк? Адже вони наражаються на дуже серйозні ризики.

Передусім новому прем"єрові доведеться мати справу зі строкатою коаліцією. Більшість урядових портфелів "регіонали" заберуть собі, але частиною змушені будуть поділитися з "нунсівцями" і Блоком Литвина. І глава Кабінету Міністрів стане заручником чужих кадрових домовленостей. Він не обиратиме собі підлеглих.

Більшість урядових портфелів "регіонали" заберуть собі, але частиною змушені будуть поділитися з "нунсівцями" і Блоком Литвина

Далі постає питання життєдіяльності парламентської коаліції. Створити її на папері можна. Але більшість має гарантувати главі уряду стабільне законодавче забезпечення. Склеєна нашвидкуруч коаліція навряд чи зможе оперативно й ефективно проводити всі ті невідкладні закони, яких вимагатиме новопризначений прем"єр-міністр.

Є ще дещо незрозуміле. Навіщо Тігіпкові та Яценюку, які можуть успішно нарощувати свій особистий політичний потенціал, ставити себе у заручники коаліції, що сформувалася без участі їхніх фракцій? Ще й за потужної опозиції в особі Юлії Тимошенко.

Сергій Тігіпко або Арсеній Яценюк можуть швидко згоріти як перспективні політики, адже за весь можливий негатив — а його буде більш ніж досить — відповідати доведеться насамперед главі уряду.

Тому незрозуміло, навіщо йти на такий ризик, коли є всі шанси дочекатися розпуску цієї Верховної Ради і на руїнах політичних невдах увійти до наступного парламенту зі своїми фракціями. Тим більше що жодна коаліція у новому скликанні не відбудеться без політичних сил Сергія Леонідовича чи Арсенія Петровича.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпку і Яценюку невигідно очолювати уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі