понеділок, 15 березня 2010 18:19

"Тігіпка ніби розчинили в соляній кислоті"
5

Міністр освіти та науки Дмитро Табачник, 46 років.

Кажуть, за Табачника особисто просили колишній президент Леонід Кучма та митрополит Володимир з Української православної церкви Московського патріархату. Коли в залі парламенту оголосили прізвище міністра, депутати почали свистіти.

— Освіта в Україні в такому стані, на такому нижчеплінтусному рівні, що і десяток табачників гірше їй уже не зроблять, — вважає письменниця 49-річна Оксана Забужко. — Якщо ширше дивитися на речі, то команда Януковичу ввімкнула "програму дурака". Вони відкручують наш годинник назад. У гуманітарній сфері може повторитися 2004-й, коли українська книжка тотально рухнула після запровадження азаровського податку на українське книгодрукування. Книговидання їх цікавить лише тоді, коли йдеться про розпихання по бібліотеках якихось своїх колекцій, як це робив той же Дмитро Табачник іще гуманітарним віце-прем"єром.


Віце-прем"єр із питань економіки Сергій Тігіпко, 50 років.

За три дні до призначення голова партії "Сильна Україна" казав, що коаліцію формують не конституційно. Своє рішення працювати в уряді пояснив бажанням робити реформи: "Якщо вони відбудуться — я виграю, якщо ні — програю і я, і країна". Зараз Тігіпко готує урядову програму на перші 100 днів.

— Тігіпко гратиме першу скрипку в економічному блоці уряду, — каже економіст і екс-нардеп Володимир Черняк, 68 рік. — Його ніби розчинили в соляній кислоті. Йому доведеться працювати своєрідним прес-секретарем, озвучувати всі кроки влади в макро- і мікроекономічних вимірах. І особисто відповідати за провали економічного блоку.


Міністр економіки Василь Цушко, 47 років.

Кажуть, президент Віктор Янукович віддячив Цушку за роботу під час виборів на Одещині.

— Цушка просто працевлаштували, — вважає Володимир Черняк. — Він — непоганий господарник, колись очолював Одеську область.


Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, 54 роки.

На виборах президента очолював кримський штаб Віктора Януковича. До того керував міліцією півострова.

— У міністерстві ситуація є найбільш проблемною, — вважає політичний експерт 31-річний Ігор Луценко. — Там повний разброд і шатанія, мало не кожний начальник підігрує тим чи іншим політичним або комерційним колам. Це міністерство заточене на контроль і силове супроводження фінансових потоків від найнижчого рівня — місцевого бюджету. І новий міністр покликаний ламати не лише політичні протистояння, а й бізнесові конфлікти між новою і старою владами.

Міністр оборони Михайло Єжель, 57 років.

Із жовтня 1996-го по квітень 2003-го командував Військово-морськими силами. Був радником прем"єра Віктора Януковича.

— Це великий спеціаліст у морській справі, значно більший, ніж усі його попередники на посаді міністра оборони, — вважає 41-річний Володимир Корнілов, директор Українського філіалу Інституту країн СНД. — Він буде приділяти значну увагу і розвитку Військово-морських сил України, тобто того, що від них залишилося. В Єжеля були хороші зв"язки із Чорноморським флотом Російської Федерації, тому його призначення буде позитивним сигналом і для розширення співпраці між військово-морськими силами двох країн. Власне, можливість співпраці з росіянами є кроком до порятунку українських ВМС.




"Якщо хтось і краде, то хай це робить з умовного прибутку, а не збитку"


— Цей склад Кабміну — найслабший, який коли-небудь мав Янукович, — каже російський політолог Станіслав Бєлковський, 39 років. — Несподівані призначення в ньому зумовлені певними політично-бізнесовими зобов"язаннями. І через це новий уряд може спіткати така ж драматична доля, як і 2007 року. Що там робить Тігіпко? Він не має своїх людей у жодному з міністерств, не зрозуміло, на кого може опертися, коли мова піде про системні реформи.

— Віктор Янукович і Микола Азаров вибудували новий уряд за принципом жорсткої вертикалі влади, яка виходить за межі виконавчих функцій і тягнеться безпосередньо до глави держави, — вважає політичний експерт Ігор Луценко. — У кожного міністра є певні особисті, психологічні, організаційні зв"язки із президентом, але розставлені вони так, щоби не могли змовитися між собою. У перші місяці цей уряд спробує запровадити позитивні адміністративно-командні схеми поведінки. Скажімо, якщо хтось і краде, то хай це робить із умовного прибутку, а не збитку. Янукович, коли був директором автобази, іще тоді засвоїв ці правила.




29


СТІЛЬКИ міністрів працюють у новому уряді Миколи Азарова. Кабінети Міністрів Німеччини, Португалії та Іспанії налічують по 16–18 осіб, включно з прем"єром і його заступниками. В уряді Франції 20 міністрів, у Швеції — 22. Рекордсменом у Європейському Союзі є Італія — 24 міністри.

Український уряд можна порівняти із білоруським, де 30 міністрів і російським — 27. За кількістю заступників — семеро — Азаров поступився російському прем"єру Володимиру Путіну, в якого дев"ять віце-прем"єрів.

Кабмін уперше сформовано виключно з чоловіків, хоч у сучасній Європі в урядах працюють принаймні одна-дві жінки.

Наймолодший український урядовець Костянтин Єфименко — 34 роки. Найстарший — міністр регіонального розвитку 63-річний Володимир Яцуба.

Зараз ви читаєте новину «"Тігіпка ніби розчинили в соляній кислоті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі