четвер, 19 серпня 2021 00:20

Таліби захопили владу в Афганістані

Автор: REUTERS
  Афганці намагаються перелізти через бетонний паркан, щоб потрапити в міжнародний Кабульский аеропорт. Хочуть утекти з країни, яку захопили ­таліби
Афганці намагаються перелізти через бетонний паркан, щоб потрапити в міжнародний Кабульский аеропорт. Хочуть утекти з країни, яку захопили ­таліби

Ісламістський рух "Талібан" 15 серпня взяв під контроль столицю Афганістану Кабул. Президент Ашраф Гані залишив країну. Військові не чинили опору.

Західні країни вивозять звідти своїх громадян. Тисячі афганців та іноземців штурмують аеропорт Кабула, щоб виїхати. Всі комерційні рейси скасували, літають тільки військові. Україна в понеділок вивезла 80 людей — українців і громадян інших держав.

Таліби зайшли на більшу територію Афганістану після виводу звідти військових США і НАТО. Сили західної коаліції перебували в країні з 2001 року — після терактів 11 вересня в Штатах.

— Торік американці підписали з талібами угоди про завершення війни. І ті вийшли з неї переможцями, їх підтримала більшість населення, — каже 55-річний Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень. — У США зараз діє "доктрина Байдена". Ключова ідея — скинути все зайве. Американська адміністрація завершує участь у локальних конфліктах. Вони дорого обходяться країні. Байден хоче зосередитися на протистоянні Китаю та Росії. Його почала критикувати опозиція. Однак Штати йдуть із Близького Сходу.

Кремль не довіряє "Талібану". Перекидає війська до Таджикистану, де розташована найбільша російська закордонна база. Перестраховується. Не без підстав вважає, що їхній вплив може перекинутися на країни Середньої Азії. Водночас зацікавлений, щоб США мали менше впливу в цьому регіоні. Але таліби не дадуть Москві встановити там свій контроль.

"Талібан" поки що не робитиме різких кроків. Потребує визнання світу, легалізації при владі. Почнуться переговори. Найперше — з Росією. Таліби підтримували терористичну "Ісламську державу" й Іран. Поки що вони на роздоріжжі. Не знають, яку країну будувати. Обіцяють зберегти права жінок на працю та освіту. Їм треба заручитися підтримкою місцевих лідерів, племінних верхівок. Чіткої стратегії стосовно майбутнього Афганістану в них немає.

Безпосереднього впливу на Україну ці події не матимуть. Хіба що в нас з'являться біженці. Наш основний союзник — Америка йде з Афганістану, щоб дати відсіч Росії та Китаю. Ми також протистоїмо Москві.

Рух "Талібан" з'явився на початку 1990-х на півночі Пакистану, коли з Афганістану вийшли радянські війська. Дотримуються суворої форми ісламу.

1995-го таліби прийшли до влади в Афганістані. За три роки взяли під контроль майже всю країну. Після терактів 11 вересня США хотіли знищити терористичну організацію "Аль-Каїда" і ліквідувати її лідера Усаму бін Ладена. Він перебував в Афганістані під захистом талібів-ісламістів. Коли вони відмовилися його передати, США почали військовий наступ. Усунули талібів і пообіцяли підтримати демократію. До Штатів долучилися союзники з НАТО. 2004 року до влади в Афганістані прийшов новий уряд. 2014-го міжнародні сили Альянсу завершили бойове завдання й поклали відповідальність за безпеку на афганську армію.

США за 20 років вклали в афганські урядові сили безпеки та їхнє оснащення $88,3 млрд. Однак тамтешня армія погрузла в дезертирстві й корупції. Створювали "батальйони-примари", щоб отримувати гроші від американців і розкрадати. Багато громадян країни були незадоволені цією владою.

Виводити війська з Афганістану почав попередній президент США Дональд Трамп. Джо Байден оголосив, що до 20-ї річниці терактів вихід завершиться.

У лютому 2020-го таліби уклали мирну угоду з Вашингтоном. Штати зобов'язалися піти, а "Талібан" — не нападати на американські сили, не пускати "Аль-Каїду" в країну і продовжувати національні мирні переговори. Та наступного ж року таліби атакували афганські сили безпеки і мирних жителів. Ціллю були журналісти, правозахисники, судді, жінки, які займають керівні посади.

Зараз таліби чисельніші й сильніші, ніж 2001-го. Мають 85 тис. бійців, за оцінками Північноатлантичного альянсу. Отримують гроші з кількох джерел. Контролюють торгівлю наркотиками. Збирають податки із бізнесів. Беруть кошти від прихильників в ісламських країнах.

7 українців загинули під час вибухів у готелі "Інтерконтиненталь" у Кабулі 20 січня 2018-го. Тоді вбили понад 40 людей. Найбільшим терактом талібів вважають вибухи на мітингу у Кветті 2010-го. Не стало 54 людей. 200 постраждали.

За крадіжки відрубують руки

Таліби хочуть відновити в Афганістані шаріат — систему норм і правил, що мають силу закону. Коли були при владі в 1996–2001 роках, жінки не могли працювати і вчитися. Мусили закривати обличчя, їм дозволяли виходити тільки в супроводі родичів-чоловіків. Останні повинні носити бороди.

За крадіжки відрубували кінцівки. За інші злочини — забивали на смерть камінням чи страчували. Музика, телебачення, кіно, фотографія були заборонені. Виступають проти комп'ютерів та інтернету.

Таліби заявили, що покладуть край змішаному навчанню хлопців і дівчат. Можуть заборонити жіночу освіту.

На початку серпня бойовики увійшли в офіси банку в Кандагарі й наказали дев'ятьом менеджеркам піти й не повертатися на роботу. Силоміць відвели їх додому. Пояснили, що ці робочі місця можуть зайняти їхні родичі-чоловіки.

У підконтрольних районах страчували людей, били жінок, закривали школи, підривали лікарні та інфраструктуру.

Зараз ви читаєте новину «Таліби захопили владу в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі